Share
Patek Philippe, creator de ceasuri de lux și… recorduri. Cel mai valoros ceas din lume nu mai pare atât de scump

Patek Philippe, creator de ceasuri de lux și… recorduri. Cel mai valoros ceas din lume nu mai pare atât de scump

Piesa Grandmaster Chime 6300A-010 tocmai a stabilit un nou record pentru un ceas de mână. La licitația Only Watch din această lună un colecționar din Asia a plătit 31 de milioane de franci elvețieni pentru a o include în colecția sa. Totuși, acesta nu este singurul ceas Patek Philippe care uimește. În lista exclusivistă a manufacturii intră și alte ceasuri cu valori exorbitante precum Henry Graves Jr. Supercomplication sau 1527 Perpetual calendar in 18K Rose Gold.

Desfășurată pe 9 noiembrie, cunoscuta licitație Only Watch organizată de casa Christie`s la Geneva a surprins întreaga lume a pasionaților de ceasuri prin suma-record pe care un colecționar asiatic a fost dispus să o plătească pentru Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 (singura versiune din oțel inoxidabil a Grandmaster Chime). Dotată cu o carcasă reversibilă, două cadrane și 20 de complicații, piesa a fost adjudecată pentru impresionanta sumă de 31 de milioane de franci elvețieni, devenind astfel cel mai valoros ceas de mână din lume.

Lansat în 2014 cu ocazia împlinirii a 175 de ani de manufactura Patek Philippe, Grandmaster Chime a devenit parte integrantă a colecției sale de ceasuri din aur alb în 2016. Cel mai complex ceas de mână al celor de la Patek, Grandmaster Chime are 20 de complicații, inclusiv cinci funcții acustice, dintre care două sunt brevetate. Carcasa cu două cadrane, față-verso, are o eleganță aparte, însă ceea ce face din piesa licitată la Only Watch un produs aparte este litera „A” din codul său, aceasta având legătură cu „Acier”, adică oțel. Prin urmare, 6300A-010 este unicul Grandmaster Chime cu carcasă din oțel inoxidabil produs vreodată.

Ar mai trebui menționat că acest deja faimos ceas este animat de calibrul 300 GS AL 36-750 QIS FUS IRM al maeștrilor ceasornicari de la Patek Philippe și are în componență 1.366 de piese care lucrează în perfectă armonie pentru a face toate cele 20 de complicații să funcționeze.

Patek Philippe și ceasurile cu valori spectaculoase

Dacă Grandmaster Chime 6300A-010 tocmai a devenit cel mai scump ceas de mână din lume grație sumei de 31 de milioane CHF cu care a fost adjudecat la Only Watch, prețul acestuia nu mai pare atât de mare raportat la alte piese ale Patek Philippe care au fost atribuite pentru sume importante.

Astfel, Henry Graves Jr. Supercomplication, un ceas de buzunar care a deținut timp de șase decenii, până în 1989, titlul de cea mai complicată piesă de orologierie din lume, a fost adjudecat la o licitație organizată de Sotheby’s în 2014 pentru 20,6 milioane de franci elvețieni.

Supercomplication este printre cele mai complexe și importante ceasuri realizate vreodată de Patek Philippe sau, de fapt, de orice altă manufactură de ceasuri. Cu cele două cadrane, 24 de complicații, mai mult de 900 de componente și o greutate de peste 1 kilogram, acest ceas de buzunar din aur de 18 K a împins limitele complexității mecanice dincolo de orice alt ceas produs vreodată.

Și, dacă nu vi se pare suficient pentru a înțelege de ce Patek Philippe este un adevărat deborâtor de recorduri, să spunem și că un alt ceas al casei, Reference 1527 Perpetual Calendar cu carcasă din aur roz de 18 K, a deținut ani buni titlul cucerit în această toamnă de Grandmaster Chime 6300A-010. Produs undeva în anii 1943 – 1944, Reference 1527 nu a atras colecționarii doar prin perioada dificilă în care a fost realizat, ci și prin faptul că a stat la baza unora dintre cele mai apreciate ceasuri produse ulterior de casa din Plan-les-Ouates. Vânat de mulți colecționari, acest ceas a fost vândut în 2010 pentru 6,7 milioane de franci elvețieni.

Un alt ceas uimitor, Grand Complication Pocket Watch, calibrul 89, a fost prezentat în 1989 la aniversarea a 150 de ani de către manufactura din Plan-les-Ouates și a fost adjudecat pentru 4,9 mil. CHF.

Alte piese Patek Philippe cu valori impresionante sunt Reference 2458 Observatory Chronometer for J.B. Champion, adjudecat pentru 3,9 milioane de france, Reference 5004T Titanium for Only Watch, cu o valoare tot de 3,9 milioane CHF și Reference 2499/100P „Eric Clapton” din platină, al cărui preț a fost de 3,6 milioane de franci.

Citește și:

Leave a Comment