Share

Volvo și Northvolt au ales Goteborg pentru uzina de baterii de 50 GWh

Volvo Cars și producătorul de baterii Northvolt au ales orașul suedez care va găzdui noua lor uzină de baterii. La Goteborg vor fi produse anual celule cu o capacitate de 50 GWh.

Conform unei declarații comune a Volvo și Northvolt, uzina din Goteborg va angaja circa 3.000 de oameni și, grație capacității de 50 Gigawați-oră, va putea furniza anual baterii pentru o jumătate de milion de mașini.

Producția care va demara în 2025 va fi alocată în special mărcilor Volvo și Polestar, dar, în funcție de disponibilitate, uzina ar putea avea și alți clienți. Pentru conducerea noii uzine de baterii, cele două companii au ales un fost director al companiei americane Tesla, Adrian Clarke.

Volvo Cars, companie deținută grupul chinez Zhejiang Geely Holding Group, plănuiește ca 50% dintre mașinile vândute în 2025 să fie complet electrice, iar începând cu 2030 întreaga sa producție să fie axată pe astfel de vehicule.

„Parteneriatul nostru cu Northvolt pentru celule de baterii este cheia ambițiilor noastre strategice în domeniul electrificării”, a declarat directorul general al Volvo Cars, Hakan Samuelsson.

Pe lângă uzina producătoare de celule pentru baterii, Volvo și Northvolt au înființat, tot la Goteborg, și un centru de cercetare care va începe să funcționeze în acest an.

De asemenea, Northvolt mai deține o uzină de baterii în orașul suedez Skelleftea unde producția a demarat la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. Acestă așa-numită gigafactory este prima uzină de acest fel din Europa și are deja printre clienți companii importante precum BMW sau Volkswagen.

Citește și:

Leave a Comment