Share

Northvolt primește cel mai mare împrumut pentru proiecte verzi din Europa, 5 mld. USD

Producătorul de baterii pentru mașini electrice Northvolt primește 5 miliarde de dolari pentru a își extinde uzina deja existentă în Suedia.

Northvolt, deja cunoscutul producător suedez de baterii pentru mașini electrice, a obținut un împrumut de 5 miliarde de dolari pentru a-și extinde fabrica din nordul Suediei. Acesta este cel mai mare împrumut obținut de o companie din domeniul tehnologiilor „verzi” din Europa până în prezent.

Cele 5 miliarde de dolari provin de la un grup de 23 de bănci comerciale, alături de Banca Europeană de Investiții și Banca Nordică de Investiții. Acesta ridică la 13 miliarde de dolari valoarea totală capitalului obținut de companie. Printre finanțatorii anteriori de până acum ai proiectelor Nortvolt se numără BlackRock, Goldman Sachs, Volkswagen și fundația IMAS – divizia de investiții a IKEA.

„Această finanțare este punct de cotitură pentru tranziția energetică europeană. Ea ne va permite să folosim întregul potențial al Northvolt și demonstrează că practicile de afaceri circulare și durabile sunt fundamentale pentru succesul în industria actuală”, afirmă Peter Carlsson, cofondator și director general al Northvolt.

Compania suedeză produce baterii pentru vehicule electrice și a demarat recent proiecte de realizare a bateriilor independente de stocare a energiei. Oficialii Northvolt susțin că vor folosi noua finanțare pentru a extinde uzina din Suedia care produce deja baterii.

Cu ajutorul celor 5 miliarde de dolari, capacitatea instalată a uzinei, de 16 Gwh, va fi dublată. Asta chiar dacă, până în prezent, aceasta nu a fost încă atinsă.

În afară de Suedia, compania are proiecte în Polonia, Germania și Canada. Pe lângă extinderea uzinei principale, Northvolt va folosi finanțarea obținută pentru a dezvolta o hală de reciclare.

Conform oficialilor companiei, până în prezent au fost primite primite comenzi în valoare de 55 de miliarde de dolari de la clienți precum Volvo, BMW, Volkswagen și Scania.

Întregul proiect Northvolt, dezvoltat în mai multe state din Europa, a fost realizat prin finanțări substanțiale obținute de companie. Astfel, după ce în vara lui 2022 a primit o finanțare de 1,1 miliarde de dolari, anul trecut, în august, firma a mai atras fonduri totale de 1,2 miliarde de dolari.

Citește și:

Leave a Comment