Share

SUA vor vinde Poloniei 250 de tancuri Abrams

Lloyd Austin, ministrul american al apărării, a anunţat că Statele Unite vor vinde Poloniei 250 de tancuri Abrams.

Într-o conferinţă de presă după vizita efectuată la Varşovia, Austin a precizat că este vorba despre „cea mai modernă versiune de Abrams, care va asigura Poloniei o capacitate foarte avansată în domeniul tancurilor” şi a adăugat că încă se discută calendarul livrărilor.

Tranzacţia „va întări de asemenea interoperabilitatea cu forţele armate poloneze, sporind credibilitatea eforturilor combinate de descurajare ale noastre şi ale altor aliaţi din NATO”, a mai apreciat oficialul american.

Agenția Reuters menţionează că acţiunile SUA de întărire a apărării aliaţilor lor est-europeni au loc în contextul ameninţării tot mai mari a unui conflict între Rusia şi Ucraina.

Pe lângă tancuri Abrams, câteva mii de soldați americani în Polonia

Zeci de paraşutişti americani au sosit în această săptămână pe aeroportul Rzeszow din Polonia, în cadrul unei desfăşurări a câteva mii de soldaţi pentru a consolida flancul estic al NATO.

Potrivit jurnaliștilor AFP, soldaţii au coborât dintr-un avion de transport militar Boeing C-17 şi au urcat în autobuze pe aeroport, aflat la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Maşini blindate, camioane militare, containere şi zeci de soldaţi au fost văzuţi într-o tabără amenajată în şi în jurul unui centru de conferinţe, în faţa terminalului aeroportului.

„Nu ştim încă” pe ce perioadă se desfășura această misiune, a declarat pentru AFP un sergent de la un punct de control din tabără, sub rezerva anonimatului.

Soldaţi din Divizia 82 Aeropurtată cu sediul în Carolina de Nord aterizează din 5 februarie pe aeroport, situat în apropiere de satul Jasionka.

Statele Unite au declarat că intenţionează să desfăşoare temporar un total de aproximativ 4.700 de trupe suplimentare în Polonia, membră a UE şi NATO, ca răspuns la acumularea de trupe ruseşti în jurul Ucrainei.

Întăririle vor aduce prezenţa militară americană în Polonia la aproximativ 10.000 de oameni.

Generalul Chris Donahue a declarat jurnaliştilor că trupele americane vor „apăra, dacă va fi necesar, orice parte a NATO”.

Leave a Comment