Share

Renault confirmă prezentarea unui nou model electric Dacia în 2024

Luca de Meo confirmă, în prezentarea rezultatelor financiare ale grupului Renault, lansarea unui nou model electric Dacia în 2024.

Descoperită de LifeNews.ro în planul de dezvoltare a Alianței Renault – Nissan – Mitsubishi până în 2030, prezentarea unui nou model electric Dacia este confirmată acum de detaliile dezvăluite de CEO-ul Renault, Luca de Meo, în timpul conferinței cu privire la rezultatele financiare ale grupului francez.

Astfel, la capitolul „Întărirea fundației unei companii competitive, tehlogizată și durabilă”, prezentarea șefului Renault a inclus și calendarul lansărilor de noi modele până în 2025.

În 2022, pe lângă prezentarea modelelor Renault Megane E-Tech Electric, Dacia Jogger, Renault Kangoo și Mobilize Limo pe tot mai multe piețe, grupul pregătește lansarea modelului Renault Austral și a două vehicule destinate pieței din Rusia.

Din totalul de 27 de noi modele lansate în perioada 2022 – 2025, șapte, cele de mai sus, sunte rezervate acestui an. Alte cinci noi vehicule vor fi prezentate în 2023, 11 în 2024 și patru în 2025. Din totalul acestor noi modele, 50% vor ținti segmentul compact.

În anul cel mai plin de noi lansări, 2024, prezentarea lui de Meo include modelul electric Dacia de segment B anunțat deja, încă din ianuarie 2022, de LifeNews.ro. Acestuia i se vor adăuga în același an trei modele de autoturisme Renault (unul fiind urmașul conceptului Renault 5), unul Alpine și un vehicul comercial sub marca Renault.

Din datele cunoscute până acum dar neconfirmate de Renault, viitorul model electric Dacia va fi dezvoltat pe plaforma CMF-BEV a grupului francez, aceeași bază tehnică utilizată de vehiculele electrice Renault 5 și urmașul lui Nissan Micra.

Spre deosebire de datele anterioare care arătau lansarea modelului Dacia după 2026, prezentarea de astăzi a lui Luca de Meo arată vehiculul în grupul de lansări din 2024.

Conform datelor Renault, platforma CMF-BEV va permite asamblarea a anuală a peste 250.000 de mașini înrudite aparținând mărcilor Nissan, Renault, Alpine și Dacia.

Totodată, această bază tehnologică mai mare decât CMF-AEV (Dacia Spring) este considerată de oficialii Renault drept „cea mai competitivă platformă compactă electrică din lume”. Ea va fi lansată în 2024, va oferi o autonomie de până la 400 km și performanțe aerodinamice remarcabile, „permițând reducerea costurilor cu până la 33% şi consumul de energie cu peste 10% faţă de actualul Renault ZOE”.

Aceeași platformă CMF-BEV va fi utilizată, pe lângă Renault, Nissan și Dacia, de marca premium-sport Alpine, și ea parte a grupului francez.

Nou concept Renault în mai 2022

Tot în prezentarea rezultatelor financiare ale Renault a fost anunțată și prezentarea unui concept Renault care „traduce angajamentele grupului în ceea ce privește dezvoltarea durabilă”.

Vehciulul, care va fi dezvăluit în mai 2022, va fi echipat cu un motor alimentat cu hidrogen și ilustrează, conform Renault, „traiectoria de decarbonizare a grupului cât și progresul în termeni de economie circulară, materiale reciclate și reciclabile”.

Proiectat sub conducerea lui Gilles Vidal, directorul de design al Renault, acest concept car face parte din obiectivul recent anunțat de către companie de a atinge un mix energetic 100% electric până în 2030.

Acest concept car va fi dezvăluit în mai 2022.

Citește și:

Leave a Comment