Studiu: Mașinile electrice, mai „curate” decât cele termice doar după parcurgerea a 90.000 km
Verein Deutscher Ingenieure (VDI) – Asociația Inginerilor Germani – a realizat un studiu din care rezultă că mașinile electrice devin mai puțin poluante decât cele cu motoare termice doar dacă parcurg 90.000 km.
Studiul de evaluare a vehiculelor pe întregul lor ciclu de viață realizat de Verein Deutscher Ingenieure (VDI) a examinat impactul asupra mediului pentru vehicule de clasă compactă precum Volkswagen ID.3, Ford Focus, Toyota Corolla Hybrid sau Renault Megane. La final, realizatorii acestuia au concluzionat că „mașinile electrice din această clasă de vehicule sunt mai ecologice decât cele cu motoare convenționale după un kilometraj de 90.000 de kilometri. În analiza pe termen lung efectuată de inginerii VDI în colaborare cu Institutul de Tehnologie din Karlsruhe (KIT), cu un kilometraj al vehiculului de 200.000 de kilometri, mașinile electrice și vehiculele hibride au cele mai bune rezultate în ceea ce privește amprenta lor de carbon”.
Inginerii germani din VDI explică rezultatul studiului prin dezavantajul major al electricelor încă din momentul producției. Astfel, în comparație cu mașinile cu motoare cu ardere internă, producția mașinilor electrice generează emisii mai mari de CO2.
Unul dintre motive este faptul că în timpul extracției de materii prime, al producției de baterii și al livrării din Asia către Europa, fie sub formă de produse finite, fie sub cea de componente ale acestora, se produc gaze cu efect de seră.
„Automobilele electrice și vehiculele hibride pornesc cu un «rucsac ecologic» din cauza producerii tehnologiei de propulsie care necesită multe resurse, deoarece producția de baterii are loc în prezent aproape exclusiv în Asia”, a declarat Joachim Damasky, președintele VDI.
În acest context, el a subliniat că trebuie îmbunătățită reciclarea pentru componentele din litiu, nichel și cobalt în electromobilitate. Pentru a progresa către o mobilitate mai prietenoasă cu clima trebuie să se facă progrese în ceea ce privește extinderea energiilor verzi și dezvoltarea unei producții de baterii mai puțin dăunătoare pentru climă. Numai producția ecologică a bateriei și a materialelor primare ale acesteia va reduce amprenta ecologică „și va face ca e-mobilitatea să fie cu adevărat prietenoasă cu clima”.
Dincolo de idei de viitor, studiul VDI conține și date concrete care arată că utilizarea unei mașini electrice este mai prietenoasă cu mediul decât cea a unei mașini cu motor cu combustie doar atunci când ajunge la 65.000 de kilometri. Și asta doar dacă vehiculul este încărcat strict cu „energie verde” provenită de la panouri solare, turbine eoliene sau hidrocentrale.
În schimb, dacă mașina este încărcată cu mixul energetic obișnuit, adică și cu electricitate pe bază de cărbune sau gaz, acest prag crește la cel puțin 90.000 de kilometri.
Rezultatele studiului VDI vin după ce o comparație făcută de Reuters în 2021, pe baza unui model al Argonne National Laboratory din Chicago, între un vehicul Tesla Model 3 și Toyota Corolla a arătat că posesorul de Tesla Model 3 trebuie să conducă minimum 13.520 km înainte ca mașina sa să devină mai puțin distructivă pentru mediu decât o Toyota Corolla cu un consum mediu de 7,1 l / 100 km.
Asta în condițiile în care ambele erau utilizate în Norvegia, țara cu cea mai „curată” energie electrică din lume. În SUA, de exemplu, același rezultat putea fi obținut abia după 21.725 km, iar în state precum Polonia sau China după nu mai puțin de 127.000 km!
Citește și: