Share

Statele UE, acord în privința reducerii pretențiilor privind normele de depoluare EURO 7

După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale.

Noua propunere privind normele EURO 7 este o versiune simplificată a celei adoptate deja de Comisia Europenă. Prezentată de Spania, noua variantă a normelor EURO 7 a fost acceoptată formal de majoritatea statelor UE, varianta care va ajunge pe masa Parlamentului European fiind dependentă de rezultatul unei reuniuni ministeriale a statelor membre care va avea loc, luni, 25 septembrie 2023.

Cele opt țări ale Uinunii Europene care s-au opus normelor EURO 7, inclusiv România, Franța și Italia, au argumentat că producătorii de automobile sunt deja supuși unor eforturi financiare majore pentru a respecta interdicția planificată pentru 2035 cu privire la comercializarea de mașini noi cu motoare care emit CO2.

Citește și:
– Mihai Bordeanu, șeful Dacia, consideră că impunerea normelor Euro 7 în vara lui 2025 ar putea duce la închiderea unor uzine auto

În același timp, producătorii europeni de automobile au susținut încă de la dezbaterea noilor norme de depoluare că standardul Euro 7 – care urmează să intre în vigoare în vara lui 2025 – este prea costisitor, iar câștigurile în privința mediului ar fi marginale.

De exemplu, Luca de Meo, CEO al grupului Renault și președinte ACEA, a declarat că implementarea unor noi norme de depoluare va distrage atenția industriei auto de la utilizarea exclusivă a energiei electrice și va forța producătorii de automobile să investească în motoare cu ardere care nu au viitor cert. Iar CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, cinsideră că propunerile vor duce la prețuri mai mari pentru vehicule, limitând libertatea de mișcare pentru unii cetățeni europeni.

Chiar mai grav, Mihai Bordeanu, cel care gestionează destinele mărcii Dacia în România, declara pentru LifeNews.ro în mai 2023 că termenul până la care producătorii auto trebuie să treacă la standardele EURO 7, vara lui 2025, este nerealist și ar putea însemna închiderea temporară a uzinelor de asamblare.

Un studiu realizat de Frontier Economics având la bază datele furnizate de membri ACEA a confirmat în mai 2023 că estimările inițiale cu privirea la creșterea costurilor de producție per vehicul odată cu trecerea la noile norme de depoluare ar fi de până la circa 2.000 de euro.

Tot în primăvara acestui an, ministrul român al Economiei, Florin Spătaru, declara că are rezerve în privința EURO 7, iar omologul său francez, Bruno Le Maire, susținea că producătorii de automobile ar trebui să fie scutiți de costurile suplimentare rezultate din implementarea acestui nou standard de depoluare.

Citește și:

Leave a Comment