Share

Șeful Renault: Normele UE privind emisiile vor duce la pierderea multor locuri de muncă

Luca de Meo, șeful grupului Renault, consideră că trecerea la normele Euro 7 va scumpi atât de mult mașinile încât clienții vor prefera să cumpere vehicule second-hand.

Într-o luare de poziție la conferința „The Future of the Car 2022”, organizată de prestigioasa publicație Financial Times, Luca de Meo, directorul general al grupului Renault, din care face parte și Dacia, și-a exprimat temerile legate de efectele înăspririi normelor de depoluare În Europa.

Conform lui Luca de Meo, trecerea la normele Euro 7 în 2025, data prevăzută de autoritățile europene va face mașinile atât de scumpe încât mulți vor renunța la achiziție, cumpărând vehicule uzate sau rămânând cu cele pe care le dețin deja. Asta va duce., în final, la pierderea multor locuri de muncă în industria auto. Doar în Franța ar putea dispărea peste 50.000 de posturi.

„Vorbind despre mediul și ecosistemul francez, cred că această tranziție (n.n. – către Euro 7) va însemna probabil între 50.000 și 70.000 de locuri de muncă”, a menționat șeful grupului Renault.

În plus, oficialul grupului francez este de părere că noile reglementări nu aduc un beneficiu major. „Opinia mea este că, de fapt, acest tip de reglementări nu aduce un avantaj enorm în ceea ce privește mediul, dar adăugă o mulțime de costuri pentru mașină în mod inutil”.

Noile reglementări, cunoscute drept normele Euro 7, sunt planificate să intre în vigoare în 2025 și vor impune limite mai stricte ale emisiilor de dioxid de carbon și oxizi de azot pentru mașini, camionete, camioane și autobuze.

De fapt, Luca de Meo nu pare respinge trecerea la normele Euro 7 ci, mai degrabă își dorește o amânare a implementării acestora. Asta pentru că, el a menționat la conferința Financial Times că o întârziere a introducerii noilor reglementări ar reduce prejudiciul riscul potențialelor pierderi de locuri de muncă.

„Cerem puțin timp pentru a gestiona acest lucru fără a crea daune colaterale”, a declarat de Meo.

În caz contrar, șeful Renault este de părere că mașinile ar putea deveni atât de scumpe încât prețul acestora îi va determina pe clienți să mențină mașinile vechi.

„Vrem să ne asigurăm că oamenii își pot permite în continuare să cumpere vehicule noi la prețuri accesibile. Dacă nu încetinim reglementările, oamenii vor continua să cumpere mașini second-hand și să păstreze mașini vechi în circulație”, a explicat Luca de Meo.

Citește și:

Leave a Comment