Share

Se ridică restricțiile din timpul pandemiei. Noi recomandări ale Guvernului

Ridicarea restricțiilor menite să limiteze extinderea pandemiei aduce după sine câteva recomandări ale ministrului Saănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor.

În contextul ridicării, începând de marţi noaptea, a restricţiilor impuse pe perioada pandemiei de COVID-19, ministrul Sănătăţii a făcut, într-o conferinţă de presă, câteva recomandări:

  • purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare. “Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.
  • evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare;
  • spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus;
  • mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic;
  • în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral.

„Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător. Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a evidenţiat Alexandru Rafila.

Testarea COVID va continua, iar centrele de evaluare vor funcţiona, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.

„Testarea rămâne o componentă esenţială a controlului acestei infecţii. Nu putem să sperăm la o reducere a numărului de cazuri prin închiderea centrelor de testare. (…) Menţinem capacitatea de testare inclusiv a centrele de prelevare care sunt în Bucureşti şi cred că mai sunt încă în câteva judeţe, încât oamenii să aibă acces la testare şi îi sfătuim să se îndrepte spre aceste centre sau spre medicii de familie care, în mod evident, pot să facă în continuare testarea. Nu trebuie renunţat la testare, pentru că testarea face parte din acest ansamblu de măsuri, care ne-au permis de data aceasta să ţinem lucrurile sub control, să nu avem spitalele supraaglomerate şi să nu avem aşa de multe decese. Testarea trebuie să continue. Şi acele centre de evaluare vor continua să funcţioneze, pentru că scopul nostru nu este să internăm oamenii în spitale. Scopul este să putem să evaluăm şi să le oferim tratament ambulatoriu”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Referindu-se la spitale, Rafila a spus că acesta vor funcţiona în „sistem combinat” – vor trata şi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dar şi pacienţi cu alte patologii -, iar pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, şi activitatea acelor unităţi medicale va fi reluată cu tot profilul de activitate pe care îl avea înainte.

„Spitalele vor funcţiona în sistem combinat. Adică unităţile sanitare care au tratat şi până acum pacienţi COVID vor trata în continuare. Avem 5.000 de pacienţi în spitale. Ei trebuie trataţi în continuare. Pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, şi activitatea spitalelor se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitate sanitară, încât să existe un proces gradual de reîntoarcere la normalitate şi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale, iar pentru acest lucru am discutat cu cei de la CNAS şi vom asigura şi o perioadă de tranziţie de finanţare la nivelul cheltuielilor efectuate pentru aceste unităţi sanitare. Discuţia a fost pentru data de 30 septembrie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Persoanele infectate trebuie să se izoleze la domiciliu

Ministrul Sănătăţii a menționat și că, după ridicarea restricţiilor, persoanele diagnosticate trebuie să se izoleze la domiciliu, acesta fiind un element de „bun-simţ”.

„Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeaşi recomandare o avem şi pentru alte tipuri de afecţiuni. Dacă ai gripă, tot trebuie să te izolezi. Sigur că este o diferenţă în momentul de faţă, izolarea nu este dublată de control, pentru că acel control al izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că, dacă avem simptome, dacă se confirmă diagnosticul, trebuie să împrăştiem infecţia. Este o conduită pe care nu avem cum să o încurajăm în vreun fel, dimpotrivă. Izolarea este esenţială şi pentru o vindecare mai rapidă. Chiar dacă primeşti tratament ambulatoriu, este bine să fii izolat, inclusiv de membrii familiei, încât să nu transmiţi infecţia”, a spus Rafila.

Totodată, el a explicat că „nu trebuie neapărat să vină cineva să te verifice şi să te amendeze. Este un element de bun-simţ. Este la fel ca un copil. Marţi, am avut discuţia legată de un copil simptomatic, care merge la şcoală. Am discutat că, dacă un copil este simptomatic, dacă tuşeşte, îl doare gâtul, nu-l trimit la şcoală, în colectivitate. Acelaşi lucru este şi pentru condiţia izolării în cazul persoanelor pozitive. În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează şi primeşte concediu medical de la medicul de familie sau de la medicul de la spitalul în care ajunge să fie internat”, a precizat Rafila.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie.

Leave a Comment