Share

Rusia și SUA, în luptă pentru piețele de desfacere ale avioanelor militare Sukhoi SU-57 și F-35

La doar câteva zile după ce guvernul rus a anunțat că intenționează să își dea acordul pentru exportul avionului de vânătoare de generația a cincea Sukhoi SU-57 PAK FA, oficialii din Statele Unite au declarat că au în plan să extindă vânzarile de avioane F-35 produse de Lockheed Martin către cinci noi state. România e și ea pe listă.

Publicația Jane`s Defence, specializată în informații militare, a dat publicității la finalul lui martie o informație conform căreia Viktor Kladov, directorul pentru cooperare internațională și politică regională al companiei Rostec, a declarat că o versiune a aeronavei de luptă Sukhoi SU-57 PAK FA, denumită Su-57E (Export) va fi oferită pentru prima dată clienților externi.

Conform oficialului rus, este de așteptat ca aeronava să reprezinte o ofertă competitivă pentru programele de înarmare din Orientul Mijlociu și unele părți din Asia Pacific. Vorbind la un briefing media la expoziția LIMA din Langkawi, Kladov a menționat că „toată documentația necesară” pentru a sprijini aprobarea exporturilor Su-57E a fost înaintată guvernului rus de către UAC și societatea-mamă Rostec. În câteva săptămâni e așteaptă aprobarea finală a exportului de către președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Kladov, Su-57E ar putea fi prezentat oficial la Dubai Air Show în noiembrie 2019, iar această prezentare ar reflecta piața țintă de export a Su-57E. „Credem că Orientul Mijlociu este o piață atractivă pentru această aeronavă”, a spus Kladov adăugând și că în Asia Pacific, țările care ar putea fi interesate de Su-57E sunt, în special, China și India. „China a preluat de curând 24 de aeronave Su-35. Iar în următorii doi ani acest stat va lua o decizie de a achiziționa Su-35, de a construi Su-35 în China sau de a cumpăra un avion de vânătoare de generația a cincea. Aceasta ar putea fi Su-57E”, a încheiat oficialul Rostec.

F-35, de vânzare pentru cinci noi state, inclusiv România

La doar câteva zile după această declarație a unui oficial rus, vice-amiralul Mathias Winter, șeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a trimis o declarație scrisă Camerei Reprezentanților din SUA în care a afirmat că printre „viitorii potențiali clienți în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania si Polonia”. Conform Reuters, Statele Unite intenționează astfel să extindă vânzările de avioane de lupta F-35 produse de corporația Lockheed Martin într-un moment în care aliații europeni își consolidează apărarea în fața unei Rusii care se întărește militar.

Alti aliați ai SUA care urmăresc achiziționarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elveția și Emiratele Arabe Saudite. În acest ultim caz, atât Rusia cât și SUA țintesc aceeași piață.
Anul trecut Belgia a anunțat ca a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-și înnoi flota de avioane F-16, o afacere în valoare de patru miliarde de euro.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment