Share

Ne dați sau nu ne dați?

Perspectivele economice ale României în 2021, enunțate de prognozele unor instituții specializate sunt optimiste. Cea mai săltăreață creștere economică ar fi de 4,5%, deși puține sunt premisele să putem atinge acest prag.

De sărbători, Ministerul Finanțelor a colindat băncile comerciale și a obținut împrumuturi de 4,5 miliarde de lei pentru prima lună a lui 2021, după ce în decembrie pusese sub brad aproape 5 miliarde de lei pentru refinanțarea datoriei publice. Și acestea sunt veștile pozitive cu care debutează noul an, către care ne îndreptăm speranțele de redresare, la nivel colectiv și individual.

Realitatea împărțirii unui buget încă neaprobat la atât de multe sectoare care au nevoie de ajutor poate fi măsurată destul de simplu. Guvernul le poate promite celor un milion patru sute de mii de persoane cu venituri mici, cele mai afectate de pandemie, o creștere a salariului minim brut unitar de 41 de lei. Păstrând nota de austeritate, primul-ministru anunță înghețarea salariilor în sectorul de stat la nivelul lunii decembrie 2020. În nota de fundamentare a acestor propuneri este menționată scăderea abruptă, de 8,3%, a produsului intern brut în 2020 și dependența de comerțul cu alte țări care se confruntă cu lupta anti-pandemie (Germania, Franța, Italia).

La rândul lor, cei cu venituri mai ridicate, care și-au propus achiziția de locuințe de peste 90.000 de euro, au avut parte de o surpriză anunțată în 30 de decembrie. Lucrul de acasă a devenit o realitate în pandemie, iar nevoia unei camere separate, dedicate activităților legate de serviciu, a fost exprimată de mulți angajați. Calculele de acasă nu se potrivesc însă cu cele din bugetul de stat, iar mult-așteptata reducere a TVA, de la 19% la 5% pentru locuințele de până la 140.000 de euro a fost amânată, deocamdată cu un an.

Diferite de sondaje organizate de consultanți imobiliari arată că angajaților din corporații și din sistemul public le-ar fi benefică opțiunea de a lucra câteva zile de acasă, în paralel cu restul săptămânii de lucru de la birou. În aceeași măsură, și-ar dori fie o grădină sau o terasă, fie o cameră în plus. În condițiile în care traficul din București rămâne infernal, iar distanțarea socială și respectarea măsurilor de igienă sunt constante de îndeplinit și în clădirile de birouri, posibilitatea de a lucra de acasă rămâne foarte apreciată.

De cealaltă parte, angajatorii au de regândit atât suprafețele destinate birourilor, cât și modul în care sunt dispuse zonele de lucru. Multe dintre clădirile din oțel și sticlă din nordul Bucureștiului sunt aproape goale, iar plata chiriilor unor spații nefolosite poate să devină o povară pentru multe companii. Negocierile pentru condiții mai bune de folosire a spațiilor de lucru vor deveni o armă redutabilă, cu rezultate în balanța de profit și pierderi. Piața imobiliară nu se va întoarce la nivelul atins înainte de pandemie, nici în ceea ce privește clădirile comerciale, nici cele rezidențiale. 2021 începe cu austeritate și cu speranța ca pandemia să se transforme în endemie, iar oamenii să poată să devină mai apropiați, dincolo de terminalele electronice. Până atunci, mai sunt multe etape de parcurs și fiecare zi în care rămânem sănătoși este foarte bună.

Leave a Comment