Share

Polonia și o companie germană trimit blindate în Ucraina

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a admis că ţara sa a trimis blindate în Ucraina. Totodată, Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri.

„Da, Polonia a trimis blindate în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor”, a spus şeful guvernului polonez pe contul de Twitter al guvernului.

Patruzeci de tancuri T-72 ar urma să facă parte din echipamentele furnizate Kievului, potrivit presei poloneze. Guvernul nu a confirmat această informaţie.

Premierul Morawiecki a anunţat sâmbătă un transfer de echipamente militare în valoare de aproximativ şapte miliarde de zloţi (1,5 miliarde de euro) în urma unei întâlniri la Cracovia cu omologul ucrainean Denis Şmigal.

Guvernul polonez a anunţat că, de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, a furnizat Ucrainei rachete antitanc, rachete antiaeriene, mortiere, muniţie şi drone.

Alte vehicule blindate ar putea ajunge la armata ucraniană din Germania. Producătorul german Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard folosite.

Potrivit unor documente obţinute de agenția germană dpa, oferta include şi pregătirea militarilor pentru utilizarea lor în Germania, pregătire pentru reparaţii, instrumente, piese de schimb, o bază de service şi muniţie.

Cotidianul Die Welt a fost primul care a informat despre această potenţială vânzare. Potrivit ziarului, aprobarea pentru livrare a fost solicitată săptămâna trecută la ministerul economiei.

Guvernul german a primit, de asemenea, o altă cerere din partea Rheinmetall pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni că o decizie va fi luată în curând.

Compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), mai informează Die Welt, doreşte să livreze şi 100 de obuziere autopropulsate. Ţările de Jos vor, de asemenea, să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.

Până acum, guvernul federal a promis doar asistenţă pentru instruire şi muniţie pentru aceste obuziere.

Livrarea directă de tancuri către Ucraina este un subiect controversat în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.

Chestiunea unei aprovizionări directe de către industria germană este în prezent exclusă deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct, a declarat luni liderul SPD, Saskia Esken. Soldaţii ucraineni nu sunt familiarizaţi cu sistemele de arme, a explicat ea. Este necesar un proces de instruire pentru ca acestea să devină operaţionale. Tancurile necesită, de asemenea, piese de schimb şi experţi care să ajute la reparaţii, a adăugat Esken.

Citește și:

Leave a Comment