Share

OMV Petrom: Profit în creștere cu 3%, investiţii de 2,8 miliarde de lei

OMV Petrom a anunțat obținerea unui profit net de 2,8 miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Investiţiile totale din acest an vor atinge 4 miliarde de lei.

Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 13% în primele nouă luni din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, până la 18,2 miliarde de lei, susţinute de vânzări mai mari atât în Downstream Oil, cât şi în Downstream Gas.

Totodată, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost relativ stabil (+2% anual), însumând 3,5 miliarde de lei, cu o contribuţie mai redusă a trimestrului trei din 2019, fiind influenţat în principal de scăderea preţurilor ţiţeiului şi a volumelor de hidrocarburi.

Investiţiile au însumat 2,8 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie 2019, în scădere cu 10% faţă de primele nouă luni ale anului trecut. Până la finalul lui 2019, compania estimează o valoare a investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) de aproximativ 4 miliarde d elei, 75% fiind directionate către Upstream.

Contribuţia la bugetul de stat al României în primele nouă luni din acest an a fost de aproximativ 9 miliarde de lei.

Totodată, potrivit raportului financiar, în al treilea trimestru al acestui an, profitul net al companiei a fost de 785 milioane de lei, în scădere cu 43% faţă de trimestrul trei din anul 2018.

„Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 10% comparativ cu T3/18, susţinută de volume vândute mai mari de produse petroliere, de volume şi preţuri mai mari ale vânzărilor de gazelor naturale şi de preţuri mai mari la electricitate. În schimb, preţurile mai mici ale produselor petroliere au contrabalansat parţial creşterile menţionate anterior”, explică reprezentanţii companiei, în raportul financiar.

Aceştia au arătat că rezultatele din trimestrul trei sunt influenţate, pe lângă preţurile mai mici ale produselor petroliere, şi de costurile de mediu legate de rafinăria Arpechim, închisă în 2011.

Citește și:

Leave a Comment