Share

Nelu Tătaru: Deocamdată nu sunt scenarii ca sistemul sanitar să nu poată suporta cazurile de Covid-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, deocamdată, nu sunt scenarii „foarte rele” care să arate că sistemul sanitar poate suporta cazurile de Covid-19. Totodată, oficialul consideră că în perioada următoare este de aşteptat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Prezent la sediul UNIFARM, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că sistemul medical românesc a ajuns la o funcţionare slabă din cauza managementului defectuos, a subfinanţării cronice, dar şi din cauza implicării „poate nu completă” a administraţiei locale şi a personalului.

Mult mai important, ministrul a explicat și că deocamdată nu sunt scenarii „foarte rele” ca sistemul sanitar să nu poată suporta cazurile de persoane infectate cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru este de părere că funcționarea slabă de până acum a sistemului medical este efectul unui „management defectuos, o subfinanţare cronică. Dacă mă întrebaţi pe mine, la managementul pe care l-am avut orice finanţare ar fi fost considerată subfinanţare”

În acest context, ministrul a afirmat ca după perioada pandemiei fiecare spital va fi reevaluat. „Rămâne ca după acest moment să putem reevalua fiecare spital în parte şi poate, cu înţelegerea fiecărui manager a personalului medical, să putem face un sistem de calitate”, a declarat Nelu Tătaru.

Este așteptată o creștere a numărului de cazuri de Covid-19

Ministrul Sănătăţii este de părere că este de aşteptat, în perioada următoare, o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Trebuie să ne aşteptăm ca în următoarea perioadă să crească numărul de cazuri, vom avea şi cazuri dificile, critice, vor fi şi decese, noi sperăm ca acest ritm să fie unul scăzut şi să putem gestiona bine aceste cazuri”, a afirmat Tătaru.

El a confirmat și existența unui focar la Spitalul Judeţean Neamţ. „Am dat în analiza Comisiei de specialitate de Boli infecţioase, precum şi a Institutului Naţional de Sănătate Publică şi sper să avem un răspuns la sfârşitul acestei zile, a unei proceduri în care să testăm tot personalul medical aflat în acest moment atât în izolare la domiciliu, cât şi cei prezenţi în unităţile spitaliceşti. În următoarele zile veţi avea şi o prezentare pe pagina Ministerului a numărului de cazuri din spitale, a numărului de teste din spitale. Veţi avea, pe fiecare spital în parte, stocul de materiale, stocul de echipamente de protecţie, precum şi kiturile de testare pe care le va folosi. În acest moment se fac testările în funcţie de anchetele epidemiologice. De exemplu, avem un focar care se dezvoltă în Spitalul Judeţean Neamţ. Acolo avem deja 27 de cadre medicale, plus 70 care sunt în izolare voluntară la domiciliu, puse pe o anchetă epidemiologică. Mâine, în funcţie de evaluarea la faţa locului, după o analiză a managementului sau DSP-ului din judeţul Neamţ, vom lua şi decizia în consecinţă. Cert este că acolo se dezvoltă un focar în interiorul unităţii sanitare. (…) Mâine vreau să fiu şi eu acolo şi voi vedea”, a explicat ministrul.

Totuși, ca veste bună, Nelu Tătaru spune că la Suceava „începe să se întrevadă soarele. Corpul medical a început să accepte situaţia, nu neapărat restricţiile, circuitele care trebuie parcurse, a început să accepte echipamentul şi a început să accepte şi acea zonă tampon în care nu vor mai merge casă, vor merge la hotelurile din judeţul Suceava, vor fi duşi şi aduşi de la aceste hoteluri către unitatea sanitară cu autocarele”.

30 de noi ventilatoare, săptămâna viitoare

Tătaru a declarat și că urmează să se achiziţioneze prin UNIFARM 500 de ventilatoare, dintre care 30 urmează să ajungă în România săptămâna viitoare, iar restul în funcţie de termenele stabilite. Totuși, oficialul nu a luat în calcul adevăratul „război” care se dă în prezent în întreaga lume pentru resursele medicale necesare tratării pacienților infectați cu coronavirus și nici faptul că acesta ar putea întârzia livrările.

În schimb, ministrul a mai afirmat că pacienţilor asimptomatici sau simptomatici, dar cu manifestări ușoare, nu li se dă drumul în comunitate până ce nu există un test negativ.

„În acest moment, până nu avem un test negativ la cei care au fost asimptomatici sau uşor simptomatici nu ne permitem să le dăm drumul în comunitate atât timp cât acasă pot avea persoane peste 65 de ani sau copii pe care dânşii nu vor să îi infecteze”, a spus Tătaru.

Citește și:

Leave a Comment