Share

Navă militară românească, avariată de o mină în Marea Neagră

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a suferit avarii uşoare în urma exploziei unei mine marine.

Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a anunțat că dragorul „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a fost avariat, joi seară, de exploziei provocată de o mină marină în Marea Neagră, la peste 40 de kilometri distanţă de portul Constanţa.

Cei 75 de militari ai echipajului nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu a fost afectată, iar la bord nu sunt avarii majore. O altă navă militară a plecat pentru a acorda asistenţă şi a remorca dragorul avariat până în portul Constanţa, precizează SMFN.

Potrivit sursei citate, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a ajuns, joi, în jurul orei 17,45, în zona în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.

Conform procedurilor operaţionale pentru aceste intervenţii, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o şalupă specializată în cercetarea şi colectarea de informaţii despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigaţie, în scopul neutralizării acestuia.

„Condiţiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutăţit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălţimea de 1,5 – 2 m). Această situaţie nu a permis lăsarea ambarcaţiunii EOD la apă şi executarea misiunii”, menționează SMFN.

Instituția arată că, deşi au fost luate măsuri de siguranţă la lăsarea întunericului, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nava a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagraţia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

„Nu sunt victime sau răniţi în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore. Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acţionat pentru astuparea găurii de apă şi pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa”, explică Statul Major al Forţelor Navale.

Din ordinul şefului de Stat Majo, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanţa, pentru a acorda asistenţă şi pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanţa.

Dragorul maritim avariat aseară a ieşit din portul Constanţa, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenţie asupra unei mine de război, care se afla în derivă, la o distanţă de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcţie NE faţă de intrarea în portul Constanţa.

După declanşarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina, precizează SMFN.

Leave a Comment