Share

Lupta Tesla – BYD pentru supremație: Americanii, lideri pe întregul an 2023, chinezii, pe ultimul trimestru

Ceea ce mulți analiști anunțau încă de la începutul lui decembrie s-a întâmplat. BYD a vândut în ultimul trimestru din 2023 mai multe mașini electrice decât liderul mondial Tesla.

În ultimul trimestru din 2023 Tesla a pierdut poziția fruntașă în clasamentul mondial al producătorilor de mașini electrice în favoarea chinezilor de la BYD. Însă, valorile cumulate pentru întregul an mențin Tesla în poziția de lider.

Conform datelor furnizate de cele două companii, în timp ce Tesla a comercializat 484.000 de mașini al patrulea trimestru din 2023, BYD a livrat 526.000 de unități. Deși rezultatul americanilor este mai bun decât cel estimat anterior de unii analiști (473.000 de mașini), acesta nu a ținut Tesla în fața principalului său rival, BYD (Build Your Dreams).

Cumulat pe întregul 2023, Tesla rămâne lider mondial al producătorilor de mașini electrice cu 1,81 milioane de vehicule vândute față de „doar” 1,58 de milioane în cazul BYD.

Trebuie menționat însă că, în timp ce Tesla produce și comercializează strict mașini 100% electrice, BYD pune pe piață și vehicule hibride. Astfel, vânzările totale ale mărcii chineze urcă la peste trei milioane de unități.

Odată cu anunțarea acestor rezultate, opiniile analiștilor converg către ideea că în 2024 BYD ar mai putea fi oprit din cursa pentru fotoliul de lider al pieței mașinilor electrice doar de un eveniment complet neprevăzut și radical. Altfel, dacă lucrurile continuă ca până acum, Tesla are mici șanse să reziste în fața asaltului chinez. Estimările au la bază, printre altele, noile lansări de modele anunțate de BYD, dar și faptul că, în ciuda reducerilor masive de prețuri din China și chiar din state occidentale în ultima perioadă, americanii nu au reușit să își îmbunătățească suficient vânzările.

Citește și:

Leave a Comment