Share

Ludovic Orban despre creșterea pensiilor: „Atât se poate. Cine promite mai mult minte”

Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi că decizia de majorare a pensiilor cu 14% „a fost o decizie grea”, dar că Guvernul se angajează să finanţeze această majorare.

Conform lui Ludovic Orban, „Guvernul va lua decizia de a creşte pensiile. Nu există nicio altă ţară europeană în care să se ia o decizie similară de creştere a pensiilor. Faţă de prognoza inițială de creştere economică de 4,1% – 4,2%, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie, nu vom avea creştere economică, ci vom avea o contracţie, estimată astăzi la 3,8%. Ca urmare a acestei contracţii economice, veniturile atât la bugetul de stat, cât şi la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sănătate, veniturile la bugetele locale au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului naţional avem o scădere probabil în jurul a 30 de miliarde a veniturilor faţă de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile şi indicatorii economici care au stat la baza elaborării proiectului Legii bugetului de stat. Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, Guvernul va creşte pensiile cu un procent consistent, 14%. Este o creştere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanţa atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma. În ceea ce priveşte alte creşteri ulterioare, orice decizie va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase”.

„Dezmăţ în Parlamentul României”

El a menționat și că „România are nevoie de acces la finanţări cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor”, motiv pentru care orice cheltuieli noi trebuie evitate.

„Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru aceste creşteri poate să ducă la situaţii foarte grave, fie inflaţie, fie există un risc să ajungem în situaţia să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai scump. Eu nu pot accepta o astfel de situaţie. Şi aşa, de patru luni este un adevărat dezmăţ în Parlamentul României în materie de legi care generează noi şi noi cheltuieli pentru bugetul de stat şi pentru celelalte bugete. Ne-am luptat pe toate căile constituţionale şi legale să împiedicăm astfel de decizii. Din păcate, multe dintre ele au fost adoptate şi cresc nota de plată. Poţi să faci rău României, şi asta face astăzi majoritatea condusă de PSD, şi făcându-te că faci bine, că vrei să creşti veniturile diferitelor categorii. Dacă le creşti prea mult, nu le mai poţi plăti”, a explicat primul ministru, conform Agerpres.

Guvernul a făcut „maximum posibil”

Ludovic Orban consideră că Guvernul a făcut „maximum posibil”, iar majorarea pensiilor cu 14% „a fost o decizie grea”.

„Vreau să înţeleagă foarte clar fiecare părinte şi bunic: atât se poate. Cine promite mai mult minte”, a mai afirmat premierul.

Citește și:

Leave a Comment