Share
Ludovic Orban confirmă că pensiile nu vor crește cu 40%: Le vom crește astfel încât să le putem plăti

Ludovic Orban confirmă că pensiile nu vor crește cu 40%: Le vom crește astfel încât să le putem plăti

Primul ministru al României, Ludovic Orban, a declarat aseară că pensiile vor fi majorate astfel încât să poată fi plătite, arătând că o creştere cu 40% a acestora nu poate fi susţinută financiar.

„Procentul cu care vor creşte pensiile nu poate fi deocamdată anunţat public. Ministrul Finanţelor a avansat un procent de 10%. El deţine cele mai bune date în momentul de faţă. E ca într-o companie, dar dacă scad veniturile nu poţi să măreşti salariile. În acest moment, încasările la bugetul de stat, la bugetul de pensii au scăzut semnificativ, în ciuda eforturilor şi a strădaniei pe care le-am făcut. Nu mai sunt aceleaşi condiţii care erau se estima o creştere economică de 4,5% – 5%. Este posibil ca anul acesta să nu avem creştere economică, dimpotrivă, să avem o scădere economică. O creştere economică negativă, cum zic economiştii. În condiţiile astea, nu poţi să îţi baţi joc de oameni şi să le promiţi lucruri pe care nu le poţi realiza. Noi vom creşte pensiile. Le vom creşte pe baza unei analize foarte serioase. Conform legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor pregăteşte raportul privind starea bugetară şi economică. De asemenea, vom realiza propriile prognoze economice pe următorii ani şi vom consulta toate prognozele economice făcute la nivel european, de Banca Mondială, de toate entităţile care au capacitatea şi vom lua decizia de a creşte pensiile. Le vom creşte astfel încât să putem să le plătim, fără să tipărim bani”, a declarat Ludovic Orban la România TV.

De asemenea, premierul a susţinut că o creştere cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care România ar fi avut o situaţie economică favorabilă.

„Suntem într-o criză economică ce a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât şi veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este una care nu poate fi susţinută financiar, pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a putea face faţă tuturor plăţilor”, a arătat primul ministru.

Nici în privința majorării alocațiilor pentru copii lucrurile nu sunt clare. „Vom căuta o soluţie. Nu ne putem permite dublarea alocaţiilor. Este a doua dublare după cea din martie, în dezbaterea bugetului, în 2019. Vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creştere a alocaţiilor”, a încheiat Ludovic Orban.

Citește și:

Leave a Comment