Share

IG Metall: 3.500 de locuri de muncă dispar de la uzina Ford din Saarlouis

Ford și IG Metall au ajuns la o înțelegere în privința reducerii locurilor de muncă la uzina din Saarlouis.

Ford Motor și marele sindicat german IG Metall au convenit să reducă numărul de locuri de muncă de la fabrica din Saarlouis cu aproximativ 3.500 după ce producția modelului Focus va fi oprită.

Ford va înceta producția modelului Focus – singurul model care mai este asamblat acum în fabrică – anul viitor, pe măsură ce constructorul auto va trece la vânzarea în Europa doar a mașinilor electrice.

Viitorul uzinei din Saarlouis a fost pus sub semnul întrebării în 2022 când Ford a decis să asambleze următoarea sa generație de vehicule electrice în Spania, nu la Saarlouis, uzină care are aproximativ 4.500 de angajați.

Trebuie menționat că, în aceeași perioadă, uzina Ford din Craiova a fost cedată companiei turce Ford Otosan în care grupul american deține jumătate dintre acțiuni. Privind acum situația dificilă prin care trec angajații din Saarlouis, preluarea uzinei din Craiova de firma turcă nu mai pare deloc o decizie discutabilă.

IG Metall a anunțat miercuri că doar aproximativ 1.000 de locuri de muncă de la Saarlouis vor fi păstrate după 2025. Sindicatul a precizat că, ulterior, nu vor exista disponibilizări forțate până în 2032 și că angajații ar putea pleca mai devreme obținând și un pachet financiar „atractiv și bine finanțat”.

„Nu am reușit să obținem cea mai bună soluție, așa că am decis să ne mulțumim cu a doua cea mai bună opțiune: să facem ca reducerea locurilor de muncă să fie cât mai costisitoare pentru Ford”, a declarat Joerg Koehlinger, directorul districtual al IG Metall Mitte.

În octombrie 2023, ultimele discuții dintre Ford și un potențial investitor interesat de uzina din Saarlouis au eșuat. Deși nu există informații clare, se pare că potențialul investitor ar fi fost BYD, însă compania chineză a preferat un proiect greenfield în Ungaria.

Citește și:

Leave a Comment