Share

Airbus rămâne, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare producător mondial de avioane

Datele preliminare privind livrările de avioane din 2020 arată că Airbus va învinge detașat în lupta cu Boeing.

Cei doi mari competitori din industria aeronautică, Airbus și Boeing, duc, an de an, o luptă strânsă pentru titlul de cel mai mare constructor mondial de avioane. Mai puțin în 2020 când, după cum arată datele preliminare, gigantule european Airbus, îl va învinge la o diferență majoră pe cel america, Boeing.

Luând ca bază primele 11 luni ale lui 2020, analiștii industriei aeronautice se așteapă ca, până la finalul anului, Airbus să livreze clienților săi 550 – 560 de avioane, în timp ce Boeing nu va depăși 200. Conform datelor confirmate, în perioada ianuarie – noiembrie, compania europeană a livrat deja 477 de avioane, în timp ce rivalul american doar 118.

Valorile sunt extrem de mici dacă avem în vedere că bătălia de anul trecut dintre cele două companii s-a încheiat cu scorul de 863 la 345 în favoarea Airbus. Trebuie menționat că numărul de aeronave livrate de grupul european în 2019 reprezintă un record absolut al industriei și vine după opt ani în care Boeing a dominat clasamentul producătorilor.

Deși un raport final al vânzărilor pentru 2020 este așteptat abia la începutul anului viitor este demn de liat în seamă faptul că scăderea vânzărilor Airbus este de circa 35% față de anul anterior. Aceasta este cauzată, ca și în cazul celorlalți producători de aeronave, de problemele cauzate de pandemie operatorilor aerinei. În plus, unele dintre aeronave, așa cum esta cazul Boeing 737 MAX, au fost oprite de la zbor din cauza accidentelor în care au fost implicate.

Citește și:
– Boeing 737 MAX, interzis din această seară în întreg spațiul aerian european
– Final de zbor pentru Boeing 747. Americanii renunță la aeronava care a stat trei decenii pe poziția de „cel mai mare avion de pasageri”

În schimb este îmbucurător faptul că Airbus a putut relua livrările avionului superjumbo A380. După o pauză de un an grupul european a livrat două astfel de avioane-gigant către operatorul Emirates. De asemenea, un avion similar a fost livrat companiei nipone ANA, însă este reținut la sol.

De asemenea, în ciuda faptului că rudele victimelor din accidentele în care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX solicită amânarea permisiunii de a relua zborurile pentru această aeronavă, U.S. Federal Aviation Administration (FAA) a permis de luna trecută reluarea producției acestui avion, iar European Union Aviation Safety Agency (EASA) pare și ea gata să permită curselor cu acest aparat de zbor.

Ca urmare a permisiunii FAA, Alaska Airlines a anunțat că va achiziționa 23 de avioane Boeing 737 MAX 9 pentru care ar trebui să plătească circa 2.96 miliarde de dolari, iar operatorul Ryanair a plasat deja o comandă pentru 75 de aparate de zbor similare. Aceste două comenzi, precum și cele ce vor urma, vor putea fi onorate rapid de grupul american din stocul de circa 450 de unități produse, dar nevândute din cauza restricțiilor.

Citește și:

Leave a Comment