Share

Germania majorează subvenția pentru achiziționarea de mașini electrice

Statul german va oferi celor care cumpără mașini electrice un bonus majorat în încercarea de a accelera tranziţia de la vehiculele echipate cu motoare convenționale către cele nepoluante.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel, a anunțat că Guvernul şi constructorii auto germani au convenit ca aşa-numitul „Bonus de mediu” să fie majorat până la 6.000 de euro pentru fiecare autovehicul electric. Industria auto va continua să suporte jumătate dintre costuri.

Majorarea sumei acordate cumpărătorilor de mașini electrice va intra în vigoare luna aceasta şi va fi valabilă până în 2025, a precizat Bernhard Mattes, preşedintele Asociaţiei Industriei Auto Germane (VDA).

„Va fi posibil să oferim sprijin pentru alte 650.000 până la 700.000 de vehicule electrice”, a spus Steffen Seibert.

Din cauza costului ridicat pentru dezvoltare şi baterii, preţul autovehiculelor electrice rămâne mult peste cel al modelelor comparabile echipate cu motoare pe combustie. De exemplu, ID.3, cel mai nou vehicul electric intrat în producție și primul model electric de generație nouă al mărcii Volkswagen, are un preţ de pornire de 30.000 de euro, în timp ce versiunea de bază a noului Golf VIII cu motor convențional are un preț de bază de circa 20.000 de euro.

Planul guvernului de la Berlin de a promova autovehiculele electrice include şi creşterea numărului de staţii publice de încărcare cu 50.000 de unităţi în următorii doi ani. Constructorii auto germani vor contribui la finanţarea a 15.000 din aceste staţii de încărcare până în 2022.

„Cred că aceasta este o şansă pentru a creşte cererea, ceea ce va fi un lucru bun pentru noi. Orice ajută la această transformare, la creşterea cererii consumatorilor, este un lucru bun pentru noi, şi în acest sens salutăm deciziile adoptate astăzi”, a declarat Klaus Rosenfeld, directorul general de la producătorul german de componente auto Schaeffler AG.

Deși Germania a anunțat majorarea subvențiilor pentru mașini electrice până la 6.000 de euro, programul „Rabla Plus” din România rămâne cel mai generos din Europa, cu o bonificație de 10.000 de euro. Aceasta poate fi chiar majorată dacă este predată la casare o mașini veche.

Citește și:

Leave a Comment