Share

Exemplul unui miliardar: Michael Bloomberg investește 500 mil. USD pentru a-și ajuta țara să scape de dependența de cărbune

Miliardarul şi filantropul american Michael Bloomberg a anunţat că va investi 500 de milioane de dolari pentru a-şi ajuta ţara să îşi reducă dependenţa de energiile fosile şi pentru a combate astfel încălzirea climei.

Suma promisă de Bloomberg va fi utilizată în principal pentru a închide aproximativ 250 de centrale pe cărbune din Statele Unite până în 2030 şi pentru „a stopa goana spre construirea unor noi centrale pe gaze naturale”, a explicat fostul primar al oraşului New York (2002-2013).

Miliardarul de 77 de ani şi-a intitulat acest plan „Beyond Carbon” („Dincolo de carbon”), pe care îl va lansa oficial vineri cu ocazia unui discurs la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT). El consideră că planul său reprezintă “cea mai mare campanie coordonată pentru a combate încălzirea climei implementată vreodată în Statele Unite”.

„Beyond Carbon” are obiectivul de a ajuta Statele Unite să deţină o economie naţională care să funcţioneze în procent de 100% cu energii regenerabile, susţinând iniţiative locale şi sprijinindu-i pe candidaţii politici care fac din chestiunile climatice prioritatea lor.

„Suntem într-o cursă contra-cronometru cu încălzirea climei şi, totuşi, nu există practic încă nicio speranţă pentru o acţiune federală viguroasă pe acest subiect, cel puţin nu pentru următorii doi ani”, a explicat Michael Bloomberg, referindu-se la actualul mandat al preşedintelui american climato-sceptic Donald Trump.

„Mama Natură nu aşteaptă calendarul nostru politic, iar nici noi nu ne mai permitem să aşteptăm”, a adăugat miliardarul american.

În 2011, Michael Bloomberg a lansat un alt plan de 500 de milioane de dolari, „Beyond Coal” („Dincolo de cărbune”), care a contribuit până în prezent la închiderea a 289 de centrale pe cărbune din Statele Unite.

Leave a Comment