Share

UPDATE: Conflictul din Ucraina a declanșat deja efecte economice în lanț

Pe măsură ce evenimentele din Ucraina se derulează rapid, piețele mondiale dau semne de neliniște, volatilitatea fiind cuvântul de ordine.

Preţul aurului a atins joi dimineaţa cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est, ceea ce permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice.

„Acum pe pieţe are loc o fugă spre siguranţă iar singurul refugiu adevărat pare a fi aurul în timp ce pieţele crypto se prăbuşesc”, spune John Feeney, manager la dealerul australian de aur Guardian Gold Australia.

Joi dimineaţa, preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021.

Nivel recod al cotației aluminiului

În paralel, au existat creşteri semnificative în rândul metalelor industriale, cotaţia la nichel atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric. Există îngrijorarea că o agravare a crizei va perturba livrările de metale într-un moment în care stocurile globale sunt la un nivel redus. Exporturile Rusiei sunt echivalente cu 5,3% din producţia mondială de nichel şi aproximativ 4,2% în rândul aluminiului.

Cotaţia aluminiului a atins joi un nivel record la Bursa de la Londra, depăşind maximumul atins în anul 2008, după ce agravarea crizei din Ucraina a creat noi riscuri la adresa aprovizionării pe o piaţă care înregistra deja un deficit pentru acest metal cu o largă utilizare, transmite Bloomberg.

La bursa de metale de la Londra, LME, cotaţia aluminiului a crescut cu 2,9% până la 3.388 de dolari pe tonă.

Exporturile ruseşti de aluminiu sunt responsabile pentru aproximativ 6% din producţia mondială iar riscurile că aceste livrări să fie afectat de posibile sancţiuni au stimulat creşterea preţului.

Cotaţia acţiunilor United Co. Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, a scăzut cu până la 8,7% la Bursa de la Hong Kong. Grupul rus este deja vizat de o precedentă rundă de sancţiuni impuse în 2018 de SUA anumitor entităţi ruseşti.

Efecte economice și pe piața petrolului

Preţul petrolului a explodat joi, astfel că pentru prima dată după 2014 cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril, după ce Rusia a atacat Ucraina, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie, transmite Reuters.

Barilul de ţiţei Brent a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacţiona la 102,06 dolari, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara.

În paralel, cotaţiile futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 4,85 dolari sau 5,3% până la 96,95 dolari per baril, după ce anterior au ajuns la 97,40 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna august 2014.

De la începutul acestui an şi până în prezent preţul unui baril de petrolul a crescut cu peste 20 de dolari pe fondul temerilor că SUA şi Europa vor impune sancţiuni pentru companiile ruseşti din sectorul energetic, ceea ce va perturba livrările. Rusia este al doilea mare producător mondial de petrol iar livrările sale se îndreaptă în principal spre rafinăriile din Europa şi de asemenea este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, căreia îi asigură aproximativ 35% din necesar.

„Anunţul Rusiei privind o operaţiune militară specială în Ucraina a împins ţiţeiul Brent peste pragul de 100 de dolari per baril. Această incertitudine crescută într-un moment în care piaţa petrolului este şi aşa tensionată o face şi mai vulnerabilă astfel că preţurile ar putea să rămână volatile şi ridicate”, a spus Warren Patterson, analist la ING.

“Livrările de petrol ale Rusiei ar putea dispărea peste noapte dacă vor fi introduse sancţiuni iar OPEC nu poate produce suficient de mult pentru a acoperi această gaură”, subliniază economistul OCBC, Howie Lee.

Analiştii atrag atenţia şi asupra presiunilor inflaţioniste asupra economiei mondiale de pe urma unui preţ al barilului de petrol de 100 de dolari, în special pentru Asia, care importă cea mai mare parte a energiei de care are nevoie.

„Creşterea preţului petrolului vine într-un moment extrem de dificil”, subliniază Frederic Neumann, economist la HSBC.

Bursele de la Moscova și Sankt Petersburg au suspendat tranzacțiile

Bursele de la Moscova şi Sankt Petersburg au anunţat joi suspendarea tranzacţiilor pe platformele lor, iar rubla rusească s-a prăbuşit, pe fondul operaţiuni militare lansare de Rusia în Ucraina, informează AFP.

„Tranzacţiile pe toate pieţele au fost suspendate. Reluarea va fi anunţată la o dată ulterioară”, a anunţat Bursa de la Moscova (MOEX) într-un comunicat publicat la ora 4:52 GMT.

La rândul său, Bursa de la Sankt Petersburg, a doua din Rusia, a anunţat şi ea o “interzicere a ofertelor şi contractelor pentru toate tipurile de negocieri şi pentru toate tipurile de titluri”, începând de joi dimineaţa.

Separat, rubla rusească s-a prăbuşit până la cel mai redus nivel de după 2016, după ce Vladimir Putin a anunţat joi într-o alocuţiune televizată surpriză o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării.

Potrivit Reuters, rubla s-a depreciat cu 3,6% în raport cu dolarul, până la 84,0750 ruble, la câteva minute după debutul tranzacţiilor la ora 4:00 GMT, şi a scăzut cu 3,9% până la un minim istoric de 95,2425 ruble pentru un euro, după care tranzacţiile au fost rapid oprite.

Chiar dacă tranzacţiile la Bursa de la Moscova au fost oprite, băncile ruseşti au crescut semnificativ cursul de schimb. Alfa Bank oferea un curs de schimb la cumpărare de 91,44 ruble pentru un dolar şi 101,11 dolari pentru un euro. La rândul său, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, oferea un curs la cumpărare de 116 ruble pentru un euro.

În jurul orei 5:42 GMT, pe piaţa interbancară rubla era în scădere cu 10,5% până la 89,71 ruble pentru un dolar, cel mai scăzut curs din istorie.

UE anunță noi sancțiuni. Efecte economice așteptate în Rusia, dar și pe piețele internaționale

Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni “masive şi severe” împotriva Rusiei, au transmis joi într-un comunicat comun preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care condamnă “în cel mai ferm mod cu putinţă agresiunea militară fără precedent a Rusiei asupra Ucrainei”.

“Prin acţiunile sale militare neprovocate şi nejustificate, Rusia încalcă flagrant dreptul internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea europene şi globale. Deplângem pierderile de vieţi omeneşti şi suferinţa umană”, au precizat cei doi lideri europeni.

Ursula von der Leyen şi Charles Michel au făcut apel la Rusia “să înceteze imediat ostilităţile, să îţi retragă armata din Ucraina şi să respecte integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

“O astfel de folosire a forţei şi a coerciţiei nu îşi are locul în secolul al XXI-lea. UE este ferm alături de Ucraina şi de poporul ei în această criză fără precedent”, au mai subliniat ei.

Reamintind că liderii din UE se vor reuni de urgenţă joi în cadrul unei întâlniri extraordinare a Consiliului European pentru a discuta despre criză şi despre noi măsuri restrictive, cei doi au informat că vor fi adoptate sancţiuni “masive şi severe” împotriva Rusiei pentru acţiunile ei.

“UE va continua să ofere o asistenţă politică, financiară şi umanitară puternică Ucrainei şi poporului ei”, şi-au încheiat ei mesajul.

UPDATE: Creștere accelerată a prețului pentru gaze

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră.

Această criză generează noi riscuri la adresa aprovizionării cu gaze naturale a Europei, care se confruntă deja cu o criză energetică. Continentul european depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze, iar stocurile reduse de gaze au trimis preţurile la valori record. Rusia intenţionează să menţină „neîntrerupte” livrările de gaze peste hotare, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptâmâni.

Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc., Wood Mackenzie Ltd. şi Rystad Energy AS prognozează că preţurile mari la gaze vor persista pentru restul acestui an pentru că există un deficit la acest combustibil utilizat la producţia de electricitate, în industrie şi la încălzirea locuinţelor.

„În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Ne vom confrunta atunci cu o situaţie catastrofală în care stocurile de gaze vor fi aproape zero înainte de iarna următoare. Preţurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să îşi oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaţionistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanşeze o recesiune globală”, susţine Kateryna Filippenko, analist şef la Wood Mackenzie.

Leave a Comment