Share

Cei patru militari răniți astăzi în Afganistan se adaugă altor 38. Zece români și-au dat viața

Armata română desfășoară misiuni în Afganistan încă din 2002. De atunci, 38 de militari au fost răniți, iar alți 10 au decedat. Astăzi, în jurul orei 10,00 (ora României), patru militari aflaţi în misiune, au fost răniţi în provincia Kandahar.

Prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial a început în iulie 2002 când România a dislocat în Afganistan 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab”, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

Din nefericire, în timpul operațiunilor din Afganistan, mai mulți militari români au fost uciși sau răniți. Astăzi, încă patru răniți s-au adăugat listei negre. O coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor), operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei”, aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din provincia Kandahar, Afganistan, a căzut victimă a unui dispozitiv exploziv improvizat. După expozie a urmat un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi.

Conform MapN, infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, având sprijin terestru şi aerian din partea forţelor americane.

Cei patru militari răniţi în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă. În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

Ulterior, ministrul Gabriel Leş a precizat, într-o postare pe Facebook, că informaţiile legate de starea de sănătate a militarilor răniţi sunt încurajatoare. „’Patru camarazi ai noştri au fost răniţi în cursul acestei dimineţi, în timpul unei misiuni, în teatrul de operaţii din Afganistan. Aceştia au primit suportul medical de care au avut nevoie, au fost evacuaţi şi transportaţi la spital, toţi fiind conştienţi. Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare, sunt permanent informat asupra evoluţiei medicale şi le sunt alături lor şi familiilor acestora”, a menționat ministrul.

Cine sunt cei patru răniți

Cei patru militari români răniţi sâmbătă în Afganistan – plutonierul Dănuţ Donţu şi caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr şi Ionel Cristea – sunt în stare stabilă şi se află internaţi la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar, au anunțat oficialii din Ministerul Apărării Naţionale. Aceştia fac parte din cadrul Batalionului 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei”.

În urma incidentului a rezultat şi avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii. La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii, precizează MApN.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în urma evenimentului soldat cu rănirea celor patru militari români. „Gândurile mele se îndreaptă astăzi către militarii români răniţi în timpul misiunii pe care o desfăşoară în Afganistan. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere să treacă cu bine peste aceste momente critice. De asemenea, familiilor militarilor noştri le transmit că sunt alături de ele şi le asigur că cei dragi primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Militarii români dau dovadă întotdeauna de profesionalism, iar dedicarea cu care îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţii contribuie la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, a fost mesajul şefului statului.

Lista neagră a militarilor români uciși sau răniți în Afganistan

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab”, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, mai mulţi militari români au căzut victime în teatrul de operaţii din Afganistan, iar Agerpres a întocmit o listă cu acești eroi:

30 aprilie 2018 – Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniţi, în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ţinta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device).

15 septembrie 2017 – Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi în Afganistan, dintre care unul foarte grav, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.

5 august 2017 – Un militar român a fost rănit uşor la antebraţ în urma unui schimb de focuri în Afganistan, după un atac al insurgenţilor îmbrăcaţi în ţinuta poliţiei afgane.

25 septembrie 2016 – Patru militari români din Batalionul Protecţia Forţei “Rechinii Albi” au fost răniţi în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan.

7 mai 2016 – Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar militarul rănit a fost transferat la un spital din Germania.

30 aprilie 2015 – Patru militari români care acţionau în cadrul misiunii “Resolute Support” din Afganistan au fost răniţi, în explozia unei maşini-capcană.

30 martie 2014 – Un militar român, Claudiu Constantin Ştefan Vulpoiu, şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.

22 septembrie 2013 – Doi militari români, membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, au decedat în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului. Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2006. Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2009.

19 mai 2013 – Patru militari români din cadrul Batalionului 2 Manevră “Yelow Scorpions” au fost răniţi ca urmare a răsturnării blindatului în care executau o misiune. Cei patru militari au fost evacuaţi de urgenţă la spitalul din Baza Apache.

9 decembrie 2012 – Un militar din cadrul Batalionului 2 Manevră a fost rănit, în zona gâtului, în timpul unei misiuni de cercetare a unui pod în provincia Zabul din Afganistan. Militarului i-a fost acordat primul ajutor, fiind ulterior evacuat cu un elicopter MEDEVAC, la Spitalul Militar din baza Lagman, pentru investigaţii de specialitate.

23 septembrie 2012 – Un militar român aflat în misiune de patrulare pe autostrada A1, în provincia Zabul, a fost rănit în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Militarul executa misiunea împreună cu alţi camarazi din Batalionul 2 Manevră şi a fost singurul rănit în urma incidentului. Militarul a fost transportat de la spitalul militar din baza Lagman la cel din Kandahar unde a fost evaluat clinic şi investigat paraclinic de medicii specialişti, care au confirmat că este în afara oricărui pericol.

4 mai 2012 – Plutonierul-adjutant Florinel Enache, din Batalionul 280 Infanterie, aflat în misiune în provincia Zabul, a fost grav rănit. Subofiţerul, care executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, a suferit răni grave în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

7 septembrie 2011 – Plutonierul Ion-Lucian Leuştean, din Batalionul 2 Manevră, a fost rănit grav în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul. Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale. Pe 8 septembrie 2011, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie 2011, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. A încetat din viaţă la 9 mai 2012.

10 mai 2011 – Caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, a murit în provincia Zabul, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 executând cercetarea terestră a unui obiectiv. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale, dar cu toate eforturile depuse nu a mai putu fi salvat.

5 mai 2011 – Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, a căzut la datorie în provincia Zabul. În timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat.

24 noiembrie 2010 – Un militar român din Batalionul 812 Manevră ”Şoimii Carpaţilor”, aflat într-o misiune de patrulare în provincia Zabul, a fost rănit de suflul deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, militarul a suferit răni în zona feţei, a toracelui şi la mâini.

1 octombrie 2010 – Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip din Batalionul 812 Manevră “Şoimii Carpaţilor” au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee, în care se aflau. Atacul s-a produs în provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat. În urma exploziei a fost rănit şi un alt militar român.

12 mai 2010 – Sergentul Leu Sandu Valerică din Batalionul 33 Manevră a murit în Afganistan, în timpul unei misiuni. Sergentul a fost ridicat post-mortem la gradul de sublocotenent.

23 februarie 2010 – Sergentul major Bădiceanu Florin a murit şi fruntaşul Zamfir Marian a fost rănit, în cadrul unei misiuni de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule Humvee, în provincia Zabul pe autostrada Kandahar – Kabul. Vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. Subofiţerul Bădiceanu Florin era la a doua misiune în Afganistan, avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

24 ianuarie 2010 – Doi militari români, aflaţi în baza militară din Kandahar, au fost răniţi uşor, în urma unui atac cu rachetă.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment