Cea mai mare fermă din sud-estul Europei va investi în următorii 5 ani 500 mil. USD în România
Agricost, cea mai mare fermă din sud-estul Europei, situată în Insula Marea a Brăilei, are programate investiții de 500 de milioane de dolari, însă se confruntă cu o acută lipsa a forţei de muncă.
În ciuda faptului că salariul mediu brut pe companie ajunge la 1.000 de euro lunar, iar 100 de muncitori, anual, beneficiază de o vacanţă de câteva zile într-o destinaţie din Europa, plătită de către angajator, compania Agricost, deținută de arabii de la Al Dahra Agriculture duce o lipsă acută de angajați. Potrivit directorului general al societăţii, Lucian Buzdugan, anul trecut au fost şase combine care nu au lucrat, deoarece nu s-au găsit muncitori, deşi s-a investit un milion de euro în aceste utilaje.
Oficialii companiei susțin că, la ora actuală, salariul mediu brut este de 1.000 de euro/lună, iar salariul mediu net ajunge undeva la 560 – 570 de euro/lună. „Din dorinţa de a crea condiţii cât mai bune salariaţilor, avem un sistem de hrănire de tip catering, în sensul că toată lumea primeşte la caserolă hrană foarte bine dozată, foarte bine calculată din punct de vedere energetic, din punct de vedere proteic. Se primesc trei feluri de mâncare într-o igienă perfectă. Masa o asigurăm gratis”, a declarat Lucian Buzdugan. De asemenea, 100 de muncitori dintre cei 900 merg anual, pe banii companiei, împreună cu soţiile într-o vacanţă într-o destinaţie europeană.
Cu toate aceste facilităţi, ferma duce lipsă de forţă de muncă, detaliu extrem de grav dacă avem în vedere că, în următorii ani, vor fi date în funcţiune cinci fabrici de uscare a lucernei. „Am vrut să vă spun că încercăm să motivăm oamenii şi, cu toate acestea, anul trecut am avut şase combine care nu au lucrat. Deci, am investit un milion de euro în şase combine care au stat fără să lucreze, pentru că nu am forţă de muncă. Pot să vă spun că am anual nevoie de cel puţin 35 de oameni, dând în funcţiune în fiecare an câte o fabrică sau altfel spus o staţie de procesare, deshidratare, de uscare a furajelor verzi”, a atras atenţia şeful Agricost.
Ferma Agricost are în program însămânțarea a 12.500 de hectare de lucernă, în condiţiile în care nivelul de profitabilitate la această cultură este foarte ridicat, depăşind circa 500 de euro pe hectar la export. Potrivit lui Buzdugan, acest program necesită cinci fabrici de uscare a culturii, o investiţie care se ridică la 18 milioane de euro pentru fiecare unitate. „Pentru cele 12.500 de hectare de lucernă îmi trebuie cinci fabrici. Acum am una, o construiesc pe a doua, anul viitor pe a treia şi tot aşa”, a susţinut acesta.
Două bacuri de 3 milioane de euro
Fost proprietar al fermei devenit acționar minoritar după ce și-a vândut o mare parte dintre acțiuni, Constantin Duluţe a declarat că Agricost a comandat și două bacuri de ultimă generaţie pentru trecerea Dunării între Brăila şi Insula Mare a Brăilei. „Deja le-am dat în fabricaţie. Este vorba despre două bacuri pentru trecerea Dunării, care vor oferi condiţii mai bune. Facem două bacuri pentru pietoni şi pentru maşini. Vor fi mult mai mari decât cele actuale, vor avea capacitate dublă. Zona pentru persoane va fi acoperită şi deschisă cea pentru maşini”, a spus Duluţe.
Potrivit acestuia, cele două bacuri costă 3 milioane de euro şi vor fi construite la o societate din Brăila. Unul dintre bacuri va intra în exploatare în toamna acestui an, iar cel de-al doilea în primăvara lui 2020.
Omul de afaceri a anunțat și că „am făcut tranzacţia (vânzarea companiei Agricost – n. r.) și atunci înţelegerea (cu cumpărătorul, compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite – n. r.) a fost ca în următorii 5 ani să investim 500 de milioane de dolari. Anul acesta suntem la 70%, până la sfârşitul anului e posibil să ajungem la 100% şi încercăm să găsim soluţii să creştem valoarea producţiei adăugate. Sunt în Consiliul de Administraţie şi toate lucrurile astea le-am stabilit împreună. Mai facem o fabrică de deshidratare a lucernei, care înseamnă vreo 18 milioane (de euro – n. r.), vrem să mărim portul pentru încărcare pentru că e mic. Și vrem să ne schimbăm aproape toate utilajele cu unele mai perfomante”.
Potrivit lui Duluţe, planul de investiţii al acţionarilor Agricost include o eventuală dezvoltare integrată. „Sunt discuţii, diverse planuri, dar încă nu e concretizat. Să facem orz, să facem zootehnie, o să vedem ce este mai rentabil pentru noi. Vom avea în plan ceva integrat, dar încă n-am definitivat, suntem la faza în discuţie. Nu cred că vom achiziţiona terenuri, nici nu e politica firmei să luăm terenuri, în schimb vom încerca să facem nişte centre de colectare a producţiei din zonă şi să facem export. Arabii sunt nişte parteneri buni, adică eu sunt mulţumit de parteneriatul cu ei, s-au ţinut de cuvânt în tot ceea ce au spus, nu au venit să ia bani, ci să aducă bani, ceea ce este un lucru mare. De obicei, când vin, toată lumea vrea să ia bani. Ei s-au ţinut de cuvânt, au achitat ce au avut de achitat, acum programul de investiţii este ok şi, sigur, pe viitor, orice lucru care va fi rentabil pentru societate îl vom discuta şi vom încerca să îl implementăm. Eu sunt optimist”, a adăugat el, spunând că în zona Galaţi-Brăila sunt foarte puţine terenuri achiziţionate de străini, iar în perioada asta chiar nu se mai tranzacţionează.
Khadim Abdulla Aldarei, vicepreşedintele Al Dahra Holding, a dat asigurări că Insula Mare a Brăilei se va dezvolta. „Dezvoltarea din Insula Mare a Brăilei va fi văzută cu timpul, iar una din măsuri care va fi luată de Agricost – noi am cumpărat două bacuri pentru trecerea Dunării de ultimă generaţie, unde oamenii pot sta când este iarnă sau vară, pentru a se asigura binele comunităţii, şi am înfiinţat un mic fond anual de 500.000 de euro dedicat comunităţii: pentru cultură, educaţie, sport, spitale. Asta va fi anual, dar noi, în colaborare cu Consiliul Judeţean Brăila şi cu Primăria din Brăila, precum şi cu ajutorul domnului Duluţe, vrem să facem chiar mai multe pentru binele comunităţii”, a declarat Khadim Abdulla Aldarei.
Subvenții anuale de de 10 milioane de euro
Şeful Agricost, Lucian Buzdugan, susţine că 2.000 de tone de lucernă sunt vândute în România, la două ferme, una din judeţul Iaşi şi alta din judeţul Ialomiţa, iar restul ajunge în ţările arabe. Totuşi, spune Buzdugan, de preferat este vânzarea lucernei la intern, întrucât profitabilitatea este mai mare.
„O vindem în ţările arabe şi 2.000 de tone în România. Pentru ce vindem în România obţinem sprijin cuplat. Pentru ce vindem afară, nu primim decât subvenţia pe hectar, nu obţinem nişte bani suplimentari. Noi am fi interesaţi să vindem toată lucerna în România, dar nu este cerere. Acum, în România, cumpără lucernă două ferme mari de vaci, care au hotărât având în vedere calitatea deosebită. Una din Iaşi, una din Ialomiţa. Profitabilitatea de 500 de euro este pentru cea exportată. Pentru cea la intern ar fi mult mai mare…. Eu aş vrea să o dau pe toată la intern”, a subliniat şeful celei mai mari ferme din sud-estul Europei.
Agricost primeşte anual subvenţii europene şi naţionale de circa 10 milioane de euro. „Pe total fermă, noi primim în jur de 10 milioane de euro anual. Dar eu comparaţia aş face-o întotdeauna: cât primeşte fiecare pe hectar. Dacă ai două hectare, primeşti 350 de euro, dacă ai 10 hectare, primeşti 170 ori 10. Dar ce face ăla care ia 1.700 (de euro – n. r.) şi ce am făcut eu cu banii de pe subvenţii, că de arătat cu degetul…Ţara prin asta devine mai bogată şi mai puternică”, a susţinut acesta.
Conform datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la solicitarea Agerpres, cei mai mari zece beneficiari de subvenţii din agricultură, cu activităţi atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic, au încasat anul trecut aproape 30 de milioane de euro (29,61 milioane de euro), SC Agricost SA din judeţul Brăila fiind pe primul loc în acest top, cu 9,18 milioane de euro. În anul 2017, Agricost a încasat subvenţii în valoarea de 11,34 milioane de euro.
Compania are în concesiune de la statul român circa 56.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) arată că în 2018 compania din judeţul Brăila a avut o cifră de afaceri netă de 375,39 milioane de lei, în creştere cu 4,5% faţă de anul precedent, înregistrând un profit net de 80,2 milioane de lei.
Anul trecut, Agricost a fost preluată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, Consiliul Concurenţei autorizând tranzacţia în iulie 2018.