Share

UPDATE Casa Verde Fotovoltaice: AFM încearcă remedierea problemelor aplicației

La doar câteva ore după demararea depunerii online a dosarelor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, sistemul a înregistrat erori, iar AFM a oprit procedura. Acum instituția încearcă repornirea aplicației.

Așa cum Adminsitrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat încă de pe 17 decembrie, astăzi, 22 decembrie 2021, la ora 10.00, ar fi trebuit să demareze depunerea dosarelor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Din nefericire, la doar câteva zeci de minute după debut, sistemul electronic a înregistrat erori și procedura a fost oprită.

Imediat după ora 12, AFM a anunțat „suspendarea accesului în aplicația informatică dedicată Programului Casa Verde Fotovoltaice”, iar oficialii instituției au menționat că „având în vedere problemele de natură tehnică ale aplicației informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice, înscrierile persoanelor fizice de către instalatori, programate inițial pentru astăzi, 22 decembrie 2021, ora 10.00 vor fi suspendate pentru remedierea problemelor de funcționare ale sistemului informatic. Menționăm faptul că dosarele depuse în aplicație vor fi anulate. Înscrierile vor fi reluate după rezolvarea deficiențelor aplicației informatice, la o dată care va fi stabilită și comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că vom depune toate eforturile pentru reluarea programului”.

Ulterior, pe pagina de Facebook a AFM și pe cea a președintelui acestei instituții, Lorand Fulop a apărut mesajul „Update relansare Programul Casa Verde Fotovoltaice!”, în care se menționa că la ora 14.00 va fi efectuat un test al aplicație și, dacă totul merge bine, procedura de înscriere va fi reluată la ora 15.00.

UPDATE: AFM a încercat reluarea programului la ora 16 – și nu la 15.00 cum anunțase inițial – însă nici de această dată sistemul nu a fucnționat în parametri. În acest context, oficialii AFM au anunțat că „având în vedere că aplicația informatică nu a funcționat corespunzător nici la reluarea înscrierilor de astăzi, 22 decembrie 2021, ora 16.00, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Lóránd-Árpád FÜLÖP, a luat decizia de a suspenda din nou înscrierile persoanelor fizice de către instalatori. Reluarea înscrierilor va fi stabilită și comunicată ulterior pe site-ul instituției. Ne cerem scuze pentru situația creată!”

Valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este de 263.700.000 lei. În plus, pentru a crește șansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicația informatică, se va perrmite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.

„Având în vedere interesul major de care se bucură acest program, estimăm că bugetul alocat sesiunii care va fi lansată săptămâna viitoare, va fi epuizat destul de rapid, dar asigurăm solicitanții că fondurile vor fi suplimentate. Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei. Planificăm ca timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022, programul să se desfășoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, urmând ca în luna noiembrie, bugetul alocat să aibă o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfășurare a programului. Astfel, vom putea aproba toți solicitanții care vor dori să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citește și:

Leave a Comment