AFM: Casa Verde Fotovoltaice 2024 începe pe 6 septembrie. Rabla pentru tractoare, buget de 500 mil. lei
Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat astăzi că programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024 începe pe 6 septembrie, iar „Rabla pentru tractoare” va avea un buget de 500 de milioane de lei.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024 începe pe 6 septembrie cu sesiunea de înscriere a instalatorilor, iar din 27 septembrie vor putea aplica şi persoanele fizice pentru a primi finanţare, a anunţat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
„Ne pregătim de o nouă sesiune pentru Programul «Casa Verde Fotovoltaice» (…) Un calendar pentru sesiunea de anul acesta va începe cu data de 6 septembrie. În acea dată vom începe înscrierea instalatorilor, vom deschide o nouă sesiune de acreditare pentru noi firme care doresc să participe la Programul Casa Verde. Fac menţiunea pe această cale că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM rămân în continuare acreditate dacă doresc să participe şi în sesiunea de anul acesta. Doar firmele noi care doresc să se înscrie în cadrul programului, pe data de 6 septembrie, îşi pot depune dosarele pentru acreditare. Avem câteva etape pentru validarea instalatorilor. Lista instalatorilor se va publica undeva pe 1 noiembrie. În paralel, vom demara şi înscrierea persoanelor fizice. Aşa cum avem astăzi un calendar estimativ, vom începe pe 27 septembrie înscrierea persoanelor fizice în aplicaţia aferentă programului ‘Casa Verde Fotovoltaice’. Până pe data de 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot să-şi aleagă instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu”, a menţionat Neculaescu.
Acesta a adăugat că, pentru sesiunea din acest an, se estimează apariţia a 67.000 de noi beneficiari ai programului „Casa Verde Fotovoltaice”.
„Vreau să mai precizez doar faptul că anul acesta estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari ai programului ‘Casa Verde Fotovoltaice’, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de de familii care au beneficiat în decursul a câtorva ani de acest program”, a spus şeful AFM.
În ceea ce priveşte regulile de participare în program, acestea nu s-au schimbat faţă de sesiunea anterioară,
„Vor fi aceleaşi documente minimale pentru înscrierea în cadrul programului, şi anume: actul de identitate, certificatele fiscale atât de la impozite şi taxe locale, cât şi de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, şi extrasul de carte funciară. Aplicaţia prin intermediul căreia se vor face înscrierile a rămas aceeaşi de anul trecut. Am avut un feedback foarte bun. Aplicaţia a fost simplu de folosit şi a funcţionat foarte bine. Diferenţa este că anul acesta nu vom mai lăsa trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune, pentru că am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute”, a afirmat Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat că sistemul fotovoltaic pentru care se poate acorda finanţare trebuie să aibă capacitate de minimum trei kilowaţi.
„Vom finanţa pe fiecare regiune în parte, la fel cum vom finanţa, la fel ca în anul trecut, şi unităţile de cult. Vom avea o sesiune separată pentru clădirile cu destinaţie spaţiu de locuit pentru personalul clerical sau clădirea care are ca destinaţie spaţiu în care se celebrează slujbele religioase. Cam acestea sunt noutăţile programului”, a spus oficialul.
Bugetul alocat în acest an pentru Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se ridică la valoarea de două miliarde de lei.
Noul program „Rabla pentru tractoare”
Noul program „Rabla pentru tractoare” va avea un buget de 500 de milioane de lei şi va finanţa cumpărarea unui utilaj agricol cu până la 80% din valoarea totală a achiziţiei, a anunțat și ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
„Prin programul «Rabla pentru tractoare» ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi şi, bineînţeles, mai puţin poluante. Aici, bucuria personală pe care o am este aceea că, spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice, de cele mai multe ori avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole. Sper ca un număr cât mai mare dintre aceste echipamente să fie produse în România. Bugetul pe care l-am alocat acestui program de înnoire a parcului naţional de tractoare este de 500 de milioane de lei. Vorbim de o schemă de ajutor de stat în baza căreia se poate achiziţiona un tractor de până la 55.000 euro, cu TVA inclus. Discutăm de tractoare de dimensiuni, de capacităţi mai mici”, a afirmat Fechet.
Oficialul a menţionat, totodată, că valoarea sprijinului acordat beneficiarilor oscilează între 65% şi 80% din valoarea totală a tractorului achiziţionat.
„Conform schemei de ajutor de stat, intensitatea sprijinului este între 65% şi 80%. Cu alte cuvinte, dacă discutăm despre tineri fermieri, care au până la 40 de ani, putem să decontăm 80% din valoarea tractorului. Dacă discutăm de alte categorii, putem finanţa maximum 65%. Condiţia este ca fermierul respectiv să deţină atestat de producător. Sperăm ca şi acest program să fie unul de succes, care să fie repetat şi să dobândească tradiţie de la un an la altul, pentru că, până astăzi, această categorie de fermieri şi această categorie de utilaje agricole nu au mai fost finanţate în acest sens”, a explicat ministrul.
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, a adăugat că Programul “Rabla pentru tractoare” va funcţiona şi se va derula după modelul programului “Rabla”.
„Fermierul care are atestat de producători, deci nu discutăm de forme de organizare juridică, va casa un vehicul uzat sau un tractor mai vechi şi va primi un voucher. Se va duce la dealer, îşi va achiziţiona un tractor şi un utilaj aferent tractorului respectiv, până la valoarea maximă de 55.000 euro. Dealerul va depune la Administraţia Fondului pentru Mediu decontul”, a spus reprezentantul AFM.