Share

Mircea Fechet: Cei 90.000 de beneficiari înscriși în programul Casa Verde mai au de așteptat foarte puțin

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat astăzi că firma care contestase respingerea sa în prima sesiune de validare și a blocat astfel programul Casa Verde a renunțat la proces. Ca urmare, programul poate continua.

Ministrul Mediului a anunțăat astăzi că, în urma deschiderii unei noi sesiuni de validare a instalatorilor în programul Casa Verde Fotovoltaice, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, societatea DHELECTRIC SYSTEM SRL, cea care contestase respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor, a transmis către Înalta Curte de Casație și Justiție și, respectiv, Curtea de Apel Oradea, cererile de renunțare la procesul intentat AFM.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanței, în luna septembrie, ca urmare a demersului juridic al acestei societăți, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor. La inițiativa ministrului mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a fost organizată recent, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părți, în cadrul căreia societatea și-a asumat să renunțe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

„Mă bucur foarte mult că reprezentanții societății și-au ținut promisiunea făcută la întâlnirea pe care am avut-o la minister și că au transmis deja cererile de renunțare la chemarea în judecată. Este un pas foarte important deoarece, începând de astăzi, mai avem doar de așteptat ca instanța să ia act de aceste cereri și să anuleze procesul. Din acel moment, programul poate fi reluat. Îi anunț, așadar, pe cei 90.000 de beneficiari înscriși în program că mai au de așteptat foarte puțin până la momentul în care vor putea instala sistemele fotovoltaice. Am ales această variantă de a soluționa conflictul juridic, deoarece alternativa de a aștepta, mai multe luni, finalizarea procesului pe fond, era o varianta în detrimentul beneficiarilor și al familiilor acestora, pe care nu o puteam accepta”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Pe 20 noiembrie, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunșat la rândul său că, în perioada 22 – 28 noiembrie, va fi organizată o nouă sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice.

„Deschidem o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice şi care îndeplinesc condiţiile din ghidul de finanţare. Instalatorii se vor înscrie în aplicaţie începând de miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 10.00, şi apoi, cei aprobaţi, vor încheia contracte de participare cu AFM, vor depune garanţia de participare şi vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta”, preciza, pe 20 noiembrie, preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Citește și:

Leave a Comment