Share

Bursele reacționează: Wall Street a avut cea mai neagră zi de după 1987, iar în Asia toată lumea vinde

Chiar dacă efectele epidemieie de coronavirus erau așteptate, investitorii de pe Wall Street au fost uimiți de prăbușirea bursei americane. Prin „contagiune”, în Asia majoritatea investitorilor au decis să vândă.

Ziua de joi a fost, conform investitorilor, cea mai proastă zi de pe Wall Street din ultimele trei decenii și nimeni nu știe cât de mult ar putea scădea acțiunile în zilele următoare.

Scăderea cu 27% a S&P 500 în doar 16 zile a pus multe portofolii în zona de risc. Suspendarea evenimentelor sportive, a convențiilor și concertelor, plus magazinele și reasturantele goale au ridicat temerile investitorilor. În prezent ei nu se mai întreabă doar dacă au de a face cu finalul celei mai lungi expansiuni economice din SUA, ci cât de profundă va fi noua recesiune care pare inevitabilă.

„Azi (n.n. – ieri) fost mai rău decât în orice zi din 2008. A fost mai rău decât 11 septembrie. Lucrez pe Wall Street din 1993, dar aceasta a fost cea mai panicată piață pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Christopher Stanton, director de investiții la Sunrise Capital Partners LLC din San. Diego.

Scăderile de 10% ale Dow Jones Industrial Average și de 9,5% ale S&P 500 sunt, fără îndoială cele mai grave din 1987. Pe 19 octombrie 1987, zi cunoscută sub denumirea de „Black Monday”, Dow Jones a înregistrat o prăbușire cu 22,6%, cel mai mare declin dintr-o singură zi.

Ca urmare a problemelor de pe Wall Street, acțiunile s-au prăbușit azi-noapte în Asia, cu recorduri negative în Japonia, Thailanda și India. Tranzacționarea a fost stopată temporar la Bangkok și la Mumbai, după ce principalii indici de pe ambele piețe au atins limita de 10%.

Pierderile din China continentală, în care comunitatea se recuperează după epidemie, au fost mai puțin severe, indicele Shanghai Composite scăzând cu 3%. Majoritatea celorlalte piețe regionale au pierdut între 4% și 6%.

Piețele europene au scăzut cu 12% într-una dintre cele mai grave zile ale lor, chiar și după ce Banca Centrală Europeană s-a angajat să cumpere mai multe obligațiuni și să ofere mai mult ajutor economiei.

„Între lipsa unui răspuns fiscal puternic din SUA și recenta interdicție de călătorie din Europa în SUA, piețele globale par să fi intrat în modul «vindem tot»”, a declarat un broker din Asia.

Leave a Comment