Share

Asigurători: Dauna medie plătită în zona RCA a crescut cu 14%

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care citează un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) notează că dauna medie plătită în zona asigurărilor RCA a crescut cu 14% în 2019, faţă de anul anterior.

Anunțul celor de la UNSAR vine pe fondul apariției unui comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) în care se arată că dauna medie a scăzut în anul 2019 cu 15% pe segmentul RCA.

Potrivit comunicatului COTAR, „Legea RCA adoptată de Parlamentul României în anul 2017 a fost foarte bună, preţul RCA a fost stabilizat corect, iar conform ultimelor date transmise de ASF, în calculul tarifului de referinţă din acest an, se observă că dauna medie a scăzut în anul 2019 cu 15%, ajungând la un minim al ultimilor cinci ani (dauna medie a fost de 5.740 lei în 2019, faţă de 6.812 lei în anul 2018)”.

Pe de altă parte, reprezentanţii UNSAR au subliniat că valoarea prezentată de COTAR privind frecvenţa daunelor a fost extrasă din Raportul tarife de referinţă RCA, publicat pe site-ul ASF în aprilie 2020, care acoperă poliţe şi daune doar până la data de 30.06.2019.

„Practic, această evaluare pentru întreg anul 2019 a fost realizată doar pe baza datelor pentru jumătate de an. (…) În realitate, evoluţia daunalităţii pe segmentul asigurărilor RCA reiese clar din Raportul ASF 2019 – Evoluţia Pieţei Asigurărilor din România, unde se menţionează creşterea constantă a daunei medii plătite pentru daune materiale pe zona asigurărilor RCA: în 2019, faţă de 2018 a fost înregistrată o creştere cu 14%. Doar pentru vătămări corporale tendinţa este de uşoară scădere, de 2%. Per total însă, pe parcursul anului 2019, comparativ cu 2018, prima medie a înregistrat o creştere cu aproximativ 3%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7% (pag. 39-40). (…) Afirmaţia făcută de această asociaţie este cel puţin o dezinformare prin trunchierea adevărului deoarece chiar în documentul citat, publicat de ASF, se precizează clar că datele prezentate pentru 2019 nu sunt deocamdată complete. Drept dovadă, materialul precizează explicit că «anul de accident 2019 a fost exclus din toate ilustraţiile grafice deoarece este relativ nedezvoltat şi, aşadar, ar furniza o potenţială privire falsă asupra frecvenţei şi severităţii daunei şi a primei de risc»”, explică UNSAR.

UNSAR reprezintă 20 de companii de profil care deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.

Leave a Comment