Share
Klaus Iohannis: Nimeni nu poate spune când vom depăşi această pandemie. Nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă

Klaus Iohannis: Nimeni nu poate spune când vom depăşi această pandemie. Nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă

Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat aseară, înaintea trecerii din stare de urgență în stare de alertă că nu va ezita să declare din nou stare de urgenţă dacă va fi necesar.

„Vreau să fiu foarte clar: dacă situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă. Să nu compromitem, aşadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!”, a declarat Klaus Iohannis.

El a subliniat necesitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice şi a distanţării sociale.

„Covid-19 este o boală greu de combătut tocmai pentru că oamenii îi pot infecta pe ceilalţi fără să dezvolte simptome şi fără să fie conştienţi de riscul pe care îl reprezintă pentru semenii lor. Această particularitate a bolii, care nu ne permite să ştim sigur cine e infectat şi cine nu, arată cât de important este să purtăm toţi măşti în spaţiile publice. Păstrând distanţarea socială şi purtând mască ne protejăm pe noi înşine, îi protejăm pe cei de lângă noi şi le uşurăm munca medicilor, cei aflaţi în linia întâi. Este fundamental să înţelegem că facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru şi al celor de lângă noi. Nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăşi această pandemie. Ce ştim însă cu siguranţă este că depinde de fiecare dintre noi să facem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a conchis Iohannis.

Preşedintele le-a mulţumit românilor pentru sacrificiile făcute în starea de urgenţă: „Dragi români, astăzi este ultima zi în care România se mai află în stare de urgenţă. Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulţi dintre dumneavoastră – majoritatea covârşitoare – aţi respectat cu stricteţe restricţiile impuse de autorităţi. Aţi stat în case, aţi renunţat să vă mai vedeţi familia şi prietenii, v-aţi schimbat cu totul întreaga viaţă, punând mai presus nu doar sănătatea voastră, dar şi pe a celorlalţi. Printr-un efort naţional am reuşit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei şi să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră, dragi români, sunteţi eroii acestui efort naţional. Vă mulţumesc pentru toate sacrificiile pe care le-aţi făcut. Acum când încheiem cele două luni de stare de urgenţă putem spune cu toată certitudinea: împreună am salvat vieţi. Aşa arată o naţiune puternică şi unită şi la fel de puternici şi uniţi trebuie să continuăm şi în lunile următoare, pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat”.

Conform președintelui, „era obligatorie instituirea unor măsuri excepţionale dacă voiam să reducem răspândirea virusului. Deşi numărul de îmbolnăviri atunci era mai mic decât în cazul multor altor state, la data de 16 martie România a intrat în stare de urgenţă, fiind printre primele ţări care au făcut un astfel de demers. Faptul că a fost o decizie bună a autorităţilor o confirmă numărul redus de infectări şi de decese. Fiecare viaţă pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi în bătălia pe care am început-o în februarie şi pe care o vom continua multă vreme de acum înainte. Dar ştim sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localităţi, restricţionări severe de circulaţie, închiderea şcolilor, suspendarea întregii activităţi a restaurantelor, magazinelor comerciale, numărul victimelor ar fi fost mult – mult mai mare”.

Klaus Iohannis a precizat că, la finalul stării de urgenţă, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, susţinând că acest lucru arată un trend epidemiologic în uşoară scădere. De asemenea, el a indicat că 9.053 de români infectaţi cu COVID-19 au fost vindecaţi, iar 225 de pacienţi se află internaţi în secţiile de tratament intensiv. Şeful statului a menţionat că pe toată durata stării de urgenţă nu s-au înregistrat depăşiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv.

El a indicat şi că de la 704 teste pe zi s-a ajuns 10.643, iar până în prezent în România au fost efectuate 277.804 teste.

Citește și:

Leave a Comment