Share

ACAROM: Deciziile guvernului pot duce la anularea unor planuri de investiții

Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) atrage guvernului atenția asupra efectelor potențialelor modificări fiscale și legislative.

Conform oficialilor ACAROM – organizație a industriei auto din România care înglobează companii cu peste 200.000 de locuri de muncă directe, o cifra de afaceri cumulată de 31 miliarde de euro și 29% din exporturile țării – asociația „a luat act cu îngrijorare de intenția Guvernului României de a introduce noi măsuri fiscale”.

Cei de la ACAROM atrag atenția că sectorul auto a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimelor ani – mai întâi pandemia cu un efect imediat de încetinire a businessului, apoi criză semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor utilităților, mărfurilor și muncii adăugând o povara imensă asupra bugetelor companiilor. În plus, industria se află în centrul unei profunde transformări, toate vehiculele electrice, conectate și autonome urmând să fie produse în facilități de producție neutre din perspectiva emisiilor de carbon.

„Considerăm că această revoluție tehnologică este o mare șansă pentru România de a-și reconfirmă poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru România de a reduce decalajul și a-și consolida poziția la nivel european. Desigur, această revoluție de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autorități și asociații și eforturi comune din partea tuturor și, mai important, necesită investiții mari care pot fi susținute doar prin stabilitate și predictibilitate pe termen lung”, notează ACAROM adăugând și că „lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu și lung înainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto național, ducând la renunțarea la planurile de investiții în curs, la scăderea atractivității României că posibilă destinație pentru proiecte noi și implicit la pierderea unui număr important de locuri de muncă”.

Într-un mediu economic volatil, atât la nivel European cât și la nivel național, orice schimbare neprevăzută în legislația fiscală va conduce automat la dezechilibre macroeconomice, iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera cu siguranță efecte negative asupra planurilor de afaceri și de dezvoltare a companiilor, susține ACAROM.

„Considerăm că numai având un dialog deschis, corect, cu autoritățile naționale, putem contribui efectiv și eficient la creșterea economică, la creșterea gradului de competitivitate și la dezvoltarea durabilă a României și rămânem deschiși participării în cadrul unui astfel de dialog”, încheie oficialii asociației.

Citește și:

Leave a Comment