Share

Nicușor Dan le pregătește o surpriză șoferilor bucureșteni: „Aşteptaţi momentul anunţului”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat astăzi că municipalitatea va lua măsuri în urma cărora prima bandă de circulaţie a străzilor va fi eliberată de zeci de mii de maşini.

Anunțul privind dezvoltarea pistelor de biciclete și eliberarea primei benzi de pe strzile din București a fost făcut de Nicușor Dan fără ca edilul să ofere detalii concrete despre acest proiect.

Oficialul s-a mulțumit să declare că „în anul acesta o să vedeţi cu câteva zeci de mii de maşini mai puţin pe prima bandă. O să aflaţi. (…) Aşteptaţi momentul anunţului”. Declarația a fost făcută în Parcul Regele Mihai I la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România.

Nicușor Dan: „Întâi strategia de parcare şi după aceea pistele de biciclete”

Primarul general a mai afirmat că piste noi de biciclete vor putea fi realizate abia după implementarea strategiei de parcare. „Pentru asta trebuie să eliberăm oraşul de maşinile parcate şi asta vine prin strategia de parcare. Deci, mai întâi strategia de parcare şi după aceea pistele de biciclete”, a explicat el.

Potrivit lui Nicușor Dan, în prezent, în Bucureşti, există doar 15 – 20 de kilometri de piste de biciclete amenajate conform standardelor. „15 – 20. Mult prea puţin, evident. Dar, repet, chiar dacă am vrea în momentul de faţă să facem nişte piste de biciclete, nu am avea unde, pentru că sunt maşini parcate peste tot pe prima bandă şi atunci primul lucru este să găsim, prin strategia de parcare, soluţii alternative pentru a muta maşinile de pe prima bandă, astfel încât să avem spaţiu considerabil. E inutil să ai o pistă de biciclete care nu e conectată cu altele”, a menţionat el.

În opinia sa, sunt utile doar o parte dintre traseele stabilite prin proiectele pentru construirea pistelor de biciclete în Capitală cu ajutorul finanţării de la Ministerul Mediului.

„O parte din piste sunt bune, cum sunt acestea pe segmentul sud – nord, ele sunt bune. Sunt alte piste care sunt în momentul acesta inutile, cum este cea care merge din Grozăveşti până la Piaţa Unirii. O să mergeţi acolo şi o să vedeţi că nu circulă nimeni pe ea. Sunt altele care nu sunt în standarde. Teoretic ea se prelungeşte cu cea care pleacă pe Calea Victoriei în sus, numai că nu o foloseşte nimeni. În opinia mea, soluţia pentru pista care există în momentul acesta între Grozăveşti şi Piaţa Naţiunilor Unite este ca ea să fie comună pentru transport public şi biciclete. Adică să o facem mai largă. Pe ea să circule transport public şi biciclete şi pe celelalte două să circule autoturismele”, a completat Nicuşor Dan.

El a calificat drept inutil, „o fanfaronadă”, programul fostei administraţii de acordare de vouchere pentru achiziţia de biciclete. „Atât timp cât nu ai piste pentru biciclete, ce rost are să dai vouchere unor oameni care să îşi cumpere biciclete?”, s-a întrebat retoric edilul.

Citește și:

Leave a Comment