Share
Megaalianță europeană pentru producția de baterii destinate mașinilor electrice

Megaalianță europeană pentru producția de baterii destinate mașinilor electrice

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a anunțat că executivul de la Bruxelles a dat undă verde pentru sprijinirea celei de-a doua alianţe pentru producţia de baterii pentru automobilele electrice.

Conform ministrul german al Economiei, Comisia Europeană va susține o a doua alianţă pentru producţia de baterii pentru automobilele electrice. Megaconsorțiul, format din 42 de companii din 12 state europene va asigura cantitatea critică de baterii necesară industriei auto de pe Bătânul Continent.

„Aprobarea celui de-al doilea proiect important european pentru producţia de celule pentru baterii este un mare succes şi creează masa critică pentru ecosistemul de baterii în Germania şi Europa”, a afirmat Peter Altmaier.

Oficialul a adăugat și că Germania şi alte state europene sprijină dezvoltarea de baterii competitive, inovative şi prietenoase cu mediul, ceea ce va duce la investiţii private masive şi la crearea a până la 10.000 de locuri de muncă.

România nu este printre susținătorii megaalianței producătorilor de baterii

Comisia Europeană a aprobat un plan prin care 12 state membre vor acorda finanţare publică de până la 2,9 miliarde de euro unor companii, printre care Tesla, BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Arkema, Borealis, Solvay, Sunlight Systems şi Enel X, pentru a sprijini producţia de baterii pentru automobilele electrice. De asemenea, proiectul ar urma să atragă de la investitorii privaţi nouă miliarde de euro.

Din nefricire, România nu se află printre statele implicate în noua megaalianță europeană, cele 12 state care susțin financiar proiectul fiind Austria, Belgia, Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania şi Suedia.

Decizia este menită să ajute UE să-şi ajungă din urmă rivalele în acest sector de importanţă strategică, în special China, şi vine după ce în 2017 a fost lansată Alianţa europeană pentru baterii (EBA), pentru a sprijini dezvoltarea producţiei europene de baterii electrice.

Citește și:
– România, în avangarda industriei auto europene prin inaugurarea unei fabrici de baterii pentru mașini electrice

Producţia de baterii electrice este un sector industrial important pentru Europa, iar presiunile pentru subvenţii vin pe fondul eforturilor Franţei şi Germaniei de a se asigura că sectorul auto european nu rămâne în urmă în tranziţia de la motoarele pe benzină şi motorină la cele electrice.

Uniunea Europeană este îngrijorată de dependența industriei sale auto de producţia de componente electrice din Asia, responsabilă pentru 80% din totalul producţiei globale. În prezent, pe continent se produc doar 3% dintre bateriile electrice folosite la nivel mondial.

Potrivit analiştilor de la Bank of America, piaţa mondială a bateriilor pentru automobilele electrice ar urma să înregistreze un ritm mediu de creştere de 52% pe an până în 2025, iar piaţa totală ar putea ajunge la 247 de miliarde de dolari în 2030.

Citește și:

Leave a Comment