Share
Tensiuni între sindicate și patronat la Daimler. 15.000 de angajați ai companiei ar putea fi disponibilizați

Tensiuni între sindicate și patronat la Daimler. 15.000 de angajați ai companiei ar putea fi disponibilizați

Grupul german Daimler, cel care deține marca Mercedes-Benz, trebuie să renunțe la circa 15.000 de angajați din cauza reducerii vânzărilor.

Anunțată încă din luna februarie, măsura de a renunța la circa 15.000 de angajați de către grupul Daimler dă naștere unor tensiuni între sindicate și patronat. Deși pandemia nu genera încă probleme producătorilor auto din Europa, la începutul acestui an oficialii grupului german anunțau deja posibilitatea de a reduce personalul. Acum, după șase luni, și în contextul unei piețe chiar mai dificil de gestionat decât în februarie, reprezentanții sindicatelor vorbesc despre discuții „tot mai dure” cu managementul.

Puternic lovită de efectele pandemiei, industria auto europeană încearcă din răsputeri să reducă o parte dintre costuri. Mulți dintre producători anunță disponibilizări iminente.

Daimler pregătea reducerea personalului încă din 2019

Fără a avea habar de problemele pe care pandemia avea să le genereze în Europa, oficialii Daimler vorbeau încă din toamna anului trecut despre reduceri de personal. La momentul respectiv, cauza menționată era reducerea vânzărilor și costurile tot mai mari de operare. Doar că, spre deosebire de luna februarie a lui 2020, anul trecut calculele arătau necesitatea disponibilizării a doar 10.000 de angajați. Tocmai de aceea, managerii căutau soluții de a reduce personalul prin neprelungirea contractelor pentru muncitorii aflați în cadrul companiei pe perioadă determinată sau prin pensionări.

Acum, în iulie 2020, această etapă pare complet uitată, oficialii vorbind inclusiv despre disponibilizări forțate în cazul în care alște măsuri de reducere a personalului vor fi insuficiente. Wilfried Porth, membru al consiliului de administrație, a declarat pentru publicația Stuttgarter Zeitung că locurile de muncă a peste 15.000 de angajați sunt în cumpănă.

Ca răspuns la această afirmație, reprezentanții sindicatului au menționat că „tonul discuției noastre (n.n. – între patronat și management) devine tot mai dur și ne pune la încercare cooperarea”.

Grupul Daimler include în prezent mărcile Marcedes-Benz, smart, Freightliner Trucks, Western Star, FUSO Trucks, BharatBenz Trucks, Thomas Built Buses și Setra.

Citește și:

Leave a Comment