Share
Volkswagen Golf, detronat de pe poziția de lider al vânzărilor din Europa. Dacia Sandero și Duster, în Top 10

Volkswagen Golf, detronat de pe poziția de lider al vânzărilor din Europa. Dacia Sandero și Duster, în Top 10

Raportul JATO Dynamics privind înmatriculările de autoturisme noi pe piața europeană arată că Renault Clio a devenit cel mai cumpărat model, în timp ce autohtonele Dacia Sandero și SUV-ul Duster ocupă poziții fruntașe în clasament.

În luna mai, europenii au înamtriculat 16.028 unități Renault Clio, în timp ce fostul lider – un model care se află, de ani buni, lună de lună, pe prima poziție a clasamentului vânzărilor – Volkswagen Golf, a fost comercializat în 13.125 de unități. Poziția a treia a fost ocupată în luna mai de Peugeot 208, cu 10.997 de unități.

Reculul modelului german Volkswagen Golf a fost cauzat, în opinia analiștilor JATO, de problemele de producție pe care acesta le-a întâmpinat, producția fiind oprită temporar din cauza unor erori ale soft-urilor utilizate pentru gestionarea vehiculului.

Cu doar 300 de unități în spatele modelului aflat pe ultima treaptă a podiumului vânzărilor din mai, Dacia Sandero, vehicul asamblat în uzina românească de la Mioveni a fost cumpărat de 10.651 de europeni. Acesta este urmat de Renault Captur, vehicul vândut în 10.047 unități.

Top 10 este completat, în ordine, de Volkswagen T-Roc (9.727 unități), Opel Corsa (9.451 de unități), micul SUV românesc Dacia Duster (9.041 unități), Citroen C3 (8.712 unități) și Volkswagen Tiguan (8.689 unități).

Cu două modele în Top 10, marca românească Dacia, deținută de grupul francez Renault dovedește că are atuuri pentru a depăși perioada dificilă prin care trece industria auto afectată de criza generată de pandemie.

Renault Zoe, cel mai vândut model 100% electric

Analiștii JATO arată și că, tot în mai, modelul Renault Zoe a ocupat prima poziție în zona vehiculelor 100% electrice cu 3.679 de unități. Acesta este urmat de Volkswagen e-Golf (2.474 unități) și Tesla Model 3 (2.178 unități).

Demn de luat în seamă în această zonă a pieței este evoluția SUV-ului Hyundai Kona, care a ocupat locul 5 cu 1.813 unități vândute și a lui Audi e-Tron (1.596 unități).

Segmentul vehiculelor dotate cu sisteme mild-hybrid este dominat autoritar de marca niponă Toyota, toate primele trei locuri fiind ocupate de modele ale acestui brand. Astfel, Corolla se află pe primul loc cu 5.185 de unități, pe locul doi se clasează Toyota C-HR (4.831 unități), iar pe trei Toyota RAV4 (4.360 unități).

Citește și:
Așa va arăta gama Dacia în doar doi ani: De la crossover electric, la SUV cu 7 locuri
Cele mai vândute SUV-uri de oraș din România în 2020

Zona hibridelor care pot fi alimentate la priză (plu-in hybrid) este condusă, în luna mai, de Ford Kuga, SUV-ul recent lansat fiind comercializat în 1.650 de unități. Celelate două trepte ale podiumului sunt ocupate de BMW X3 (1.356 unități) și Volkswagen Passat (1.139 unități).

Cresc vânzările Ford Puma

Raportul Jato Dynamics dezvăluie și faptul că SUV-ul de clasă B, Ford Puma, Asamblat în uzina de la Craiova a avut o creștere importantă. Astfel, în a cincea lună a anului au fost înmatriculate în cele 27 de piețe europene luate în calcul de analiști, 5.523 de unități.

De altfel, segmentul SUV rămâne foarte căutat în Europa. În mai, nu mai puțin de 4 din 10 vehicule înamtriculate au fost SUV-uri. Preferințele clienților care și-au dorit în mai un astfel de vehicul s-au îndreptat în special către Renault Captur, Volkswagen T-Roc, Dacia Duster, Volkswagen Tiguan și Peugeot 2008.

Totuși, rezultate interesante au obținut și Ford Puma (5.523 unități), Skoda Kamiq (4.063 unități) sau Mazda CX-30 (2.936 unități).

Citește și:

Leave a Comment