Share
INSP a făcut publică lista statelor din care se va putea intra în România fără izolare din 15 iunie 2020

INSP a făcut publică lista statelor din care se va putea intra în România fără izolare din 15 iunie 2020

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis astăzi că românii care vor sosi din 17 state europene nu vor mai intra în carantină sau izolare, iar zborurile către şi dinspre respectivele ţări se vor relua.

Potrivit hotărârii CNSU, în baza propunerii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), se aprobă, începând cu 15 iunie, ora 0.00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuinţă/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele ţări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

După cum se poate observa, la sosirea în România din state precum Marea Britanie, Italia, Spania sau Franța va fi în continuare necesară izolarea la domiciliu.

Zborurile către şi dinspre respectivele ţări se vor relua în condiţiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform hotărârii CNSU, lista cu ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare se actualizează săptămânal de către INSP, în fiecare zi de luni până la ora 16.00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări.

Situaţia epidemiologică din ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuinţă/locaţia declarată, se monitorizează de către INSP, care, în cazul unei evoluţii nefavorabile susţinută pe o perioada de 14 zile, va propune CNSU eliminarea acestora din listă.

Trebuie menționat însă că HG 394/2020 menționează că zborurile către unele dintre statele aflate pe lista celor care nu necesită izolarea sau carantina sunt interzise până pe 16 iunie inclusiv. Prin urmare, dacă vreți să vă programați un zbor către România trebuie să verificați lista INSP și să vă luați bilet pentru un avion care ajpunge în România după 16 iunie 2020.

Iată documemntul oficial cu lista agreată de CNSU la propunerea INSP:

Lista INSP 15 iunie 2020

Ludovic Orban a anunțat încă de joi reluarea zborurilor către anumite state

Premierul Ludovic Orban anunțase încă de joi, în ședința de guvern cum vor fi stabilite statele pentru care nu va mai fi necesară intrarea în izolare sau carantină.

Conform lui Ludovic Orban, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări. Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiilor de răspândire cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient, privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări”, a explicat primul ministru.

Premierul a dat câteva exemple de state cu un nivel redus de răspândire a noului coronavirus. „Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire – Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată şi în alte ţări, evaluarea pe care o face INSP, o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european. Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. (…) De asemenea, traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat – sigur, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza evaluării care este făcută de INSP”, a explicat Ludovic Orban.

Leave a Comment