Share
Pachetul financiar de 31 mld. euro oferit României de Comisia Europeană, în pericol. Mai multe state se opun

Pachetul financiar de 31 mld. euro oferit României de Comisia Europeană, în pericol. Mai multe state se opun

Stimularea economiilor din statele Uniunii Europene cu 750 de miliarde de euro, pachet propus de Comisia Europeană are tot mai mulți adversari. Finlanda a anunțat că va respinge propunerea.

Pe măsură ce se apropie summitul din 18 iunie în care ar trebui să se voteze pachetul financiar pus la dispoziția statelor din UE de Comisia Europeană, apar tot mai mulți adversari ai planului care prevede și pentru România o susținere de 31,2 miliarde de euro, compusă din 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro cu dobânzi reduse.

Guvernul finlandez a anunţat astăzi că va respinge crearea fondului european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro în forma propusă de Comisia Europeană, formulând o serie de condiţii în care ar putea accepta un asemenea program.

Executivul de la Helsinki a explicat că este deschis la negocieri, dar doreşte ca procentul subvenţiilor să fie redus în favoarea unei creşteri a împrumuturilor. Rezervele exprimate de Finlanda consolidează astfel opoziţia faţă de planul Comisiei exprimată deja de Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia, care de asemenea cer să fie privilegiate mai degrabă împrumuturile în faţa subvenţiilor.

În plus, Finlanda solicită diminuarea volumului pachetului financiar, durata programului să fie scurtată faţă de cei patru ani propuşi şi termenul de scadenţă al împrumuturilor de asemenea să fie scurtat, în propunerea Comisiei acesta fiind de 30 ani.

Conform Reuters, planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE (pentru care Comisia Europeană prognozează pentru anul în curs o recesiune istorică, cu o scădere a PIB-ului comunitar de 7,4%) include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, fonduri pe care Comisia Europeană doreşte să le atragă de pe pieţele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia şi Spania, ţări afectate semnificativ de pandemie.

Executivul comunitar a atenţionat că accesarea fondurilor prevăzute în acest plan pe termen lung va fi condiţionată de reforme economice în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea. Nu este clar din ce surse va rambursa Comisia Europeană sumele atrase de pe pieţele financiare, fiind evocate posibile noi taxe, inclusiv taxarea companiilor care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro.

Forma finală a planului va fi stabilită în urma negocierilor dintre statele membre, ai căror lideri vor dezbate acest subiect prin teleconferinţă la summitul din 18-19 iunie.

Leave a Comment