Share
Astăzi începe Turneului Celor Şase Naţiuni la rugby. Franța și Anglia se înfruntă mâine

Astăzi începe Turneului Celor Şase Naţiuni la rugby. Franța și Anglia se înfruntă mâine

Prima etapă a celei de a 21-a ediții a Turneului Celor Şase Naţiuni la rugby debutează astăzi, 1 februarie, iar primul meci cu adevărat important are loc duminică între Franța și Anglia.

Turneul Celor Şase Naţiuni la rugby începe anul acesta în forţă, cu celebrul „Le Crunch”, meciul dintre marile rivale Anglia şi Franţa, programat pe 2 februarie, pe Stade de France din Saint-Denis.

Dacă Anglia este considerată principala favorită, ea aliniindu-se la start din postura de vicecampioană mondială, celelalte ţări au ca principal obiectiv pe lângă, bineînţeles, cucerirea trofeului, ştergerea impresiilor mai puţin plăcute lăsate la Mondialul nipon.

Rezultatele primei etape vor indica însă cu siguranţă „pulsul” turneului, pe lângă partida dintre Franţa şi Anglia urmând să se dispute, pe 1 februarie, meciurile Irlanda – Scoţia şi Ţara Galilor – Italia.

„Trandafirii” vor merge la Paris cu un moral bun, având încă în memorie victoriile obţinute la Cupa Mondială din 2019 contra Australiei şi Noii Zeelande. Antrenorul Eddie Jones a anunţat că va da şansa, aşa cum a făcut-o şi în Japonia, jucătorilor tineri să se afirme, dar va avea pe teren şi pe cei cu mai multă experienţă. El a convocat la lot opt jucători care până acum nu au mai evoluat la prima reprezentativă, care vor avea însă alături pe unii dintre cei mai buni „veterani”, printre care Ben Youngs (95 selecţii), Courtney Lawes (81 selecţii), Owen Farrell (79 selecţii), Joe Launchbury (68 selecţii), Jamie George (45 selecţii) etc. Poate singurul ”minus” în cadrul naţionalei ar fi starea de spirit nu foarte bună a componenţilor echipei Saracens, campioana europeană, echipă care s-a văzut sancţionată cu retrogradarea în cel de-al doilea eşalon valoric din Anglia pentru încălcarea regulilor salariale.

„Obiectivul meu este să fac din Anglia cea mai mare echipă care a existat vreodată”, a declarat încrezător Eddie Jones, care nu pare să dea o importanţă deosebită faptului că elevii săi au pierdut finala mondială contra Africii de Sud.

Franţa va fi însă primul obstacol în calea visurilor lui Jones. După o evoluţie sub aşteptări la Cupa Mondială, unde a fost eliminată în faza sferturilor, francezii vor să demonstreze că naţionala şi-a revenit şi poate ţinti din nou la rezultate de excepţie. Cu un nou selecţioner, în persoana lui Fabien Galthie, care l-a înlocuit pe Jacques Brunel, „cocoşii galici” vor aborda şi ei turneul cu multe noutăţi în lot, selecţionerul susţinând mereu că „prima reprezentativă trebuie să fie întinerită, să se înnoiască”.

Câştigătoare a Marelui Şlem la ediţia trecută şi locul 4 la Cupa Mondială 2019, Ţara Galilor va avea în mod sigur un cuvânt greu de spus şi la actuala ediţie a Six Nations. Tot cu un neozeelandez pe banca tehnică, Wayne Pivac, care l-a înlocuit pe conaţionalul său Warren Gatland, naţionala „penelor de struţ” va încerca să dezvolte un nou tip de joc, aşa cum şi-a propus actualul selecţioner. „Vrem să jucăm mai dinamic, mai în viteză”, a punctat Pivac, care a adăugat că aşteaptă cu mare entuziasm Turneul celor Şase Naţiuni. El a arătat că anul acesta va fi unul important pentru elevii săi care în vară vor susţine şi două meciuri-test cu All Blacks.

În prima etapă, galezii vor avea, în teorie, un meci facil, acasă, contra Italiei. „Azzurri” au ca obiectiv evitarea ultimului loc, pe care l-au ocupat la majoritatea ediţiilor, dar şi afirmarea unei noi generaţii care să ducă la un alt nivel ceea ce au început celebrii Parisse, Castrogiovanni, Ghiraldini, Geldenhuys sau Troncon. Ca şi la alte naţionale, şi banca tehnică a Italiei a fost schimbată, sud-africanul Franco Smith luându-i locul irlandezului Conor O’Shea (ex-Harlequins) şi încercând să vină, bineînţeles cu ceva nou.

„Vom încerca să renunţăm la jocul nostru tipic, bazat pe recuperarea şi menţinerea balonului cât mai mult, şi să dezvoltăm fazele de atac concomitent cu o mai bună prestaţie în momentele fixe”, a anunţat și selecţionerul Irlandei, Andy Farrell (44 ani), care a sosit în locul lui Joe Schmidt. În plus, acesta a menţionat că doreşte refacerea imaginii naţionalei „trifoiului”, serios şifonată după înfrângerile de la Mondialul nipon, 12-19 cu Japonia în grupă şi 14-46 cu Noua Zeelandă în sferturi.

Scoţia, deşi vine după un turneu mondial dezastruos pe care l-a părăsit chiar din faza grupelor, va aborda Six Nations 2020 cu acelaşi selecţioner, Gregor Townsend, „ciulinii” şi „trandafirii” fiind singurii care şi-au păstrat antrenorii principali. Totuşi, pentru Townsend lucrurile nu sunt deloc simple, ba dimpotrivă, va avea o sarcină foarte grea în condiţiile în care din lot, după Mondial, s-au retras jucători de bază, cum ar fi Greig Laidlaw, John Barclay, Tommy Seymour, iar alţii sunt accidentaţi: Darcy Graham, Finn Russell, căpitanul Stuart Hogg.

Din punct de vedere al ierarhiei internaţionale, Anglia va începe Turneul Celor Şase Naţiuni la rugby de pe locul 3 în clasamentul mondial, Ţara Galilor fiind pe 4, Irlanda pe 5, Franţa pe 7, Scoţia pe 9, iar Italia pe poziţia a 12-a.

În etapa care începe astăzi au loc meciurile Ţara Galilor – Italia (Millennium Stadium, Cardiff), Irlanda – Scoţia (Lansdowne Road Stadium, Dublin), iar în încheiere se va juca, mâine, Franţa – Anglia (Stade de France, Saint-Denis).

Leave a Comment