Share
NASA: Capsula Starliner s-a plasat greșit pe orbită. Eșecul misiunii, cauzat de un temporizator

NASA: Capsula Starliner s-a plasat greșit pe orbită. Eșecul misiunii, cauzat de un temporizator

Capsula Starliner, construită de Boeing şi destinată transportului astronauţilor spre şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), nu s-a plasat pe orbita corectă, iar lansarea de ieri este considerată un eșec. Conform NASA, problemele au fost declanșate de un temporizator.

Starliner se afla într-o misiune – test către avanpostul orbital, desfăşurată fără echipaj uman la bord.

Racheta Atlas V, aparţinând United Launch Alliance, a fost lansată cu succes de la Cape Canaveral, Florida, la ora 11:36 GMT. La o oră după lansare, echipa de control a misiunii a depistat o anomalie privind capsula CST-100 Starliner. Boeing şi NASA nu au oferit încă detalii despre anomalie şi despre soarta capsulei.

„Starliner pe orbită stabilă. Aprinderea (motoarelor n.r.) necesară pentru întâlnirea cu ISS nu s-a produs. Lucrăm la această problemă”, a fost mesajul lansat pe Twitter de administratorul NASA, Jim Bridenstine.

La aproximativ 15 minute după lansare, Starliner trebuia să-şi aprindă motoarele timp de 40 de secunde pentru a se plasa pe orbita stabilită pentru întâlnirea cu staţia orbitală. Însă în această etapă a misiunii, inserţia orbitală este “non-nominală”, conform NASA şi Boeing, ceea ce înseamnă că Starliner nu se află pe traiectoria bună pentru a ajunge la ISS.

„Ne confruntăm cu o inserţie non-nominală dar capsula se află într-o poziţie stabilă”, a precizat şi un purtător de cuvânt al Boieng.

„Controlorii de zbor (…) stabilesc viitorii paşi ce trebuie făcuţi. Boeing şi NASA colaborează pentru a examina opţiunile pentru misiune, în timp ce Starliner continuă să se afle pe orbită”, conform unui alt reprezentant al Boeing.

NASA a pus capăt brusc transmisiunii în direct a misiunii, promiţând că va reveni mai târziu cu alte informaţii.

NASA nu mai dispune de mijloace de transport spre şi dinspre ISS pentru astronauţii săi, după retragerea din uz a flotilei americane de navete spaţiale în 2011, după 30 de ani de serviciu. Din 2011 şi până în prezent, NASA s-a bazat pe capsulele Soyuz, aparţinând Agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos, pentru astfel de misiuni. Sub preşedinţia lui Barack Obama, NASA a oferit contracte în valoare de miliarde de dolari pentru Boeing şi SpaceX, companii care dezvoltă noi capsule “made in USA” pentru transportul astronauţilor.

Conform programului Starliner, după această misiune test urma să fie lansată o misiune cu 3 astronauţi spre ISS.

„La începutul anului viitor vom trimite astronauţi americani, la bordul unor rachete americane, lansate de pe teritoriul american, pentru prima oară după retragerea navetelor spaţiale din 2011”, declara joi administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Un comunicat al agenției spațiale americane, NASA, arată că eșecul misiunii – test a fost cauzat de o eroare a unui temporizator, însă nu au fost date detalii.

Conform programului misiunii, după ce andoca la ISS, capsula Starliner urma să revină pe Pământ peste o săptămână. Cum principalul obiectiv al misiunii, de a se conecta la ISS, a eşuat, capsula va ateriza duminică, la White Sands, New Mexico.

Citește și:

Leave a Comment