Share
Fuziunea PSA – FCA a fost semnată dând naștere celui de-al patrulea mare producător auto mondial

Fuziunea PSA – FCA a fost semnată dând naștere celui de-al patrulea mare producător auto mondial

Grupurile Fiat Chrysler Automobiles (FCA) și PSA Peugeot Citroen au anunțat semnarea unui acord de fuziune dând naștere celui de-al patrulea mare producător auto din lume, cu o valoare estimată la circa 46 de miliarde de dolari.

Noua entitate are vânzări anuale cumulate de aproape nouă milioane de vehicule, fiind al patrulea producător auto global, după grupul Volkswagen, Alianţa Renault – Nissan – Mitsubishi şi Toyota. Se preconizează că fuziunea totală va avea loc în următoarele 12 până la 15 luni

Grupurile PSA și FCA au anunțat oficial că noua companie va avea un consiliu de administrație format din 11 persoane, cu cinci membri nominalizați de PSA și alți cinci de FCA. În plus, CEO-ul PSA, Carlos Tavares, va deveni CEO al entității pentru un mandat inițial de cinci ani și va avea cel de-al 11-lea loc în consiliu.

Prin fuziunea semnată astăzi, PSA și FCA își propun să obțină reduceri anuale de costuri de 3,7 miliarde de euro prin utilizarea în comun a tehnologiilor și prin acorduri de achiziție la nivel de grup.

Deocamdată, cei doi producători auto nu au decis încă un nume pentru noua companie.

Înainte de încheierea fuziunii la care amblele grupuri au părți egale 50% – 50%, unul dintre acționarii PSA, Dongfeng Motor Group din China, își va reduce participația de 12,2% în producătorul auto francez prin vânzarea a 30,7 milioane de acțiuni. Se estimează că acțiunile Dongfeng au o valoare de circa 679 milioane de euro.

Grație acestei fuziuni FCA va avea acces la platformele de vehicule mai moderne ale PSA, detaliu care îi va permite grupului italo – american să îndeplinească noile reguli în privința emisiilor, în timp ce PSA, grup cu o expunere majoră în Europa, va beneficia poziția foarte bună a FCA din SUA pentru extinderea afacerilor.

Din noua entitate fac parte mărcile Abarth, Alfa Romeo, Citroen, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Maserati, Opel, Peugeot și RAM.

Citește și:

Leave a Comment