Share
România cumpără încă cinci avioane F-16

România cumpără încă cinci avioane F-16

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că CSAT a avizat, miercuri, un proiect de lege iniţiat de Guvern privind achiziţia a încă cinci avioane F-16.

„O chestiune importantă am discutat astăzi în ce priveşte achiziţiile pentru Armată – este vorba de a achiziţiona încă cinci avioane F-16. În CSAT a venit guvernul cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil”, a declarat Iohannis.

El a reamintit că pentru achiziţii mai mari de 100 de milioane de euro este nevoie de acordul Parlamentului, motiv pentru care procedura prevede un aviz pe proiectul de lege în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „Legea va fi discutată în Parlament”, a arătat Iohannis.

Prin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol fiecare. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul SUA pentru achiziționarea a 12 aeronave F-16. Dintre acestea, 6 avioane au fost livrate pe 29.09.2016, alte 3 pe 15.11.2016 și ultimele 3 pe 28.09.2017.

România este cea de a 27-a țară care a introdus în serviciu aeronavele F-16 Fighting Falcon, în cadrul programului Peace Carpathian fiind livrate 12 aeronave F-16 MLU în varianta de modernizare M5.2R.

Conform Forțelor Aeriene Române, această versiune include numeroase elemente caracteristice care oferă capabilități similare variantelor Block 50/52 aflate în producție. Aplicarea pachetului de modernizare MLU M5.2 a fost făcută la uzinele OGMA din Lisabona și la Baza Aeriană 5 Monte Real.

Aeronavele folosesc schema de vopsire Carpathian Ghost, care asigură un camuflaj optim pentru îndeplinirea misiunilor de apărare aeriană în condițiile de mediu specifice României.

Foto: RoAF

Citește și:

Leave a Comment