Share

Un cardigan verde și o chitară aparținând solistului trupei Nirvana, vândute cu peste 300.000 USD fiecare

Un detaliu vestimentar purtat de Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana, în timpul concertului „MTV Unplugged” din 1993 și chitara Fender Mustang pentru stângaci folosită în timpul turneului „In Utero” au fost vândute cu sume record la licitație.

Faimosul cardigan din lână verde purtat de Kurt Cobain în timpul concertului „MTV Unplugged”, susţinut de trupa Nirvana în 1993, a fost adjudecat sâmbătă pentru suma de 334.000 de dolari în timpul unei licitaţii desfăşurate la New York.

Conform AFP, vânzătorul, Garrett Kletjian, proprietarul echipei Forty7 Motorsports, l-a achiziţionat în urmă cu patru ani pentru 137.500 de dolari.

Cardiganul, marca Manhattan, azi dispărută, pe care sunt încă vizibile urmele unor arsuri de ţigară, nu a fost niciodată spălat.

Obiect emblematic pentru fanii legendarului artist grunge, cardiganul fusese evaluat la o sumă între 200.000 şi 300.000 de dolari de către casa de licitaţii Julien’s Auctions, dar preţul de pornire a fost de doar 50.000 de dolari pentru că pe el sunt vizibile urme arsurilor de ţigară.

„Kurt a creat look-ul grunge, nu a purtat niciodată ţinute de scenă”, a declarat pentru AFP Darren Julien, directorul executiv al Julien’s Auctions. „Acest cardigan este apogeul tuturor ţinutelor pe care el le-a purtat vreodată”, a explicat acesta.

Concertul „Unplugged”, înregistrat de Nirvana pentru postul de televiziune MTV în 1993, este cu atât mai memorabil cu cât el a avut loc cu şase luni înainte de sinuciderea lui Cobain, la vârsta de 27 de ani, iar albumul conţinând înregistrarea a fost pus în vânzare abia după moartea sa.

Artistul, care lupta cu depresia şi dependenţa de droguri, s-a declarat îngrijorat la acel moment în faţa prezentatoarei de televiziune Amy Finnerty de reacţiile publicului, crezând că spectatorii nu au apreciat sesiunea acustică. „Kurt, ei te cred un fel de Iisus Hristos”, l-a liniştit jurnalista TV.

Sâmbătă, un alt articol care i-a aparţinut lui Cobain, chitara Fender Mustang pentru stângaci utilizată de artist în timpul turneului „In Utero”, s-a vândut pentru suma de 340.000 de dolari. Casa de licitații spera însă să poată vinde chitara cu circa 500.000 de dolari.

„Rock’n’roll-ul este cea mai nouă piaţă în artele frumoase”, a precizat Darren Julien. „Generaţia Y începe să colecţioneze, iar ei nu colecţionează Monet sau Picasso”.

Angajaţii din domeniul financiar de pe Wall Street sunt, în opinia acestuia, principalii cumpărători ai acestui nou gen de obiecte scoase la licitaţie şi „chiar fondurile de investiţii au început să achiziţioneze obiecte legate de lumea rockului pentru a-şi diversifica portofoliul de clienţi”.

Printre obiectele propuse la licitația de sâmbătă s-au numărat și o vestă de catifea purtată de Michael Jackson cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a actriţei Elizabeth Taylor, chitare care le-au aparţinut lui Elvis Presley, Paul McCartney şi Madonna, precum şi manuscrise ale versurile unor melodii ca „Mr. Tambourine Man”, de Bob Dylan.

Leave a Comment