Share

Turcia, în mijlocul unei furtuni diplomatice și economice după atacul din Siria

Reproșurile și acuzele liderilor europeni la adresa Turciei au continuat și astăzi, americanii și-au radicalizat discursul, iar Liga Arabă acuză „o invazie a unui stat arab”. Rusia intră și ea în jocul declarațiilor, iar state precum Suedia, Olanda și Germania blochează exportul de armament către forțele militare turce.

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat astăzi că Washingtonul „se opune ferm” operaţiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei, dar că nu va trimite soldaţi americani în mijlocul „lungului conflict” dintre Ankara şi kurzi.

„Să fie clar, noi (SUA) nu abandonăm forţele kurde partenere”, a declarat Esper în faţa jurnaliştilor, adăugând că forţe ale SUA rămân cu kurzii în unele zone ale Siriei şi că SUA au retras doar 50 de soldaţi din zona de conflict. Turcia a pus SUA într-o „situaţie dificilă”, a adăugat el.

Mark Esper a subliniat că i-a cerut omologului turc ca Ankara să pună capăt operaţiunii sale din nord-estul Siriei, dar că nu a vede niciun semn că Turcia va face un pas înapoi. „Nu am niciun semn sau indiciu că ei (turcii) vor să-şi suspende” operaţiunea, a declarat Esper în timpul unei conferinţe de presă la Washington, precizând că se bazează în aceste afirmaţii pe o discuţie telefonică pe care a avut-o joi cu omologul său turc Hulusi Akar.

Esper a adăugat că şi alţi oficiali americani „au îndemnat Turcia să-şi oprească această incursiune”. De asemenea, potrivit ministrului american al apărării, şi alte ţări din NATO i-au cerut Turciei, membră a Alianţei, să-şi oprească operaţiunea din nord-estul Siriei.

Oficial SUA: „Putem neutraliza economia turcă dacă va fi necesar”

Conform agenției AFP, care îl citează pe secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, Donald Trump a autorizat, fără să le activeze deocamdată, sancţiuni foarte ferme împotriva Turciei.

Acest decret de sancţiuni pe care trebuie să îl adopte Donald Trump urmăreşte „să descurajeze Turcia de a extinde ofensiva sa militară în nord-estul Siriei”, a declarat Steven Mnuchin, fără să precizeze dacă extinderea ar trebui înţeleasă în termeni de geografie sau de timp.

„Sunt sancţiuni foarte puternice. Sperăm că nu vom fi obligaţi să le utilizăm, dar putem neutraliza economia turcă dacă va fi necesar”, a avertizat secretarul american al Trezoreriei într-o conferinţă de presă.

Liga Arabă acuză „o invazie a teritoriului unui stat arab”

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a catalogat operaţiunea militară a Turciei o „invazie a teritoriului unui stat arab şi o agresiune asupra suveranităţii sale”, relatează Reuters.

Ministrul de externe irakian Mohamed Ali Alhakim, preşedinte a sesiunii Ligii Arabe, a condamnat şi el ofensiva Turciei în Siria cu prilejul reuniunii de urgenţă a acestui organism, solicitată de Egipt.

Ofensiva „va exacerba crizele umanitare, va spori suferinţa poporului sirian şi va întări capacitatea teroriştilor de a-şi reorganiza rămăşiţele”, a spus Alhakim.

De asemenea, el şi ministrul de externe libanez Gebran Bassil au făcut apel la Liga Arabă să-i acorde din nou Siriei calitatea de membră a organizaţiei.

Vladimir Putin iese la rampă

Toate forţele militare străine aflate în prezent în Siria care operează fără autorizarea guvernului preşedintelui Bashar al-Assad trebuie să se retragă din această ţară, a declarat sâmbătă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Toţi cei care se află ilegal pe teritoriul oricărui stat, în acest caz în Siria, trebuie să abandoneze aceste zone. Este valabil pentru toate ţările”, a insistat Putin într-un interviu acordat posturilor de televiziune RT, Arabik Sky News şi Al Arabiya. Liderul de la Kremlin a adăugat că, dacă viitorul guvern legitim al Siriei decide că nu mai are nevoie de prezenţa forţelor armate ruse, „atunci acest lucru va fi valabil şi pentru Rusia, bineînţeles”.

Putin a menţionat că este vorba despre un subiect pe care Rusia îl dezbate cu Iranul, Turcia şi inclusiv cu SUA. „Este un lucru pe care îl spun deschis colegilor noştri: teritoriul Siriei trebuie eliberat de prezenţa militară străină, iar integritatea teritorială siriană trebuie restaurată”, a insistat Putin.

Suedia cere embargo, Olanda și Germania suspendă exporturile de armamant

Suedia va încerca să obţină sprijin pentru un embargo la nivelul Uniunii Europene asupra exporturilor de arme către Turcia la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor de externe din ţările membre, anunță agenția dpa.

După o reuniune a comisiei pentru afaceri europene a parlamentului suedez, ministrul de externe Ann Linde s-a arătat „bucuroasă că aleşii din această comisie susţin impunerea unui embargou asupra armelor” în relaţia cu Turcia.

Suedia va propune ca Uniunea Europeană să analizeze eventuale „măsuri restrictive” contra Turciei, a declarat Linde pentru postul de radio public suedez. Aceste restricţii ar putea include „sancţiuni economice sau sancţiuni contra unor persoane”.

În același context, Olanda a anunțat că își suspendă toate noile exporturi de arme către Ankara. Conform Ministerul Afacerilor Externe olandez statul batav „a decis acum să suspende toate cererile de licenţă pentru exportul de material militar spre Turcia”, aşteptând să vadă cum va evolua situaţia, a precizat ministerul.

„Le cerem celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene să facă la fel”, a declarat vicepremierul olandez Hugo de Jonge, în timpul unei conferinţe de presă la Haga.

Iar îndemnul olandezilor a fost urmat imediat de germani. Cea mai puternică economie europeană a interzis exporturile de arme în Turcia, conform cotidianului german Bild Am Sonntag, care îl citează pe ministrul german de externe.

„Pe fondul ofensivei militare turce în nord-estul Siriei, guvernul federal nu va mai emite permise noi (de vânzare) pentru toate echipamentele militare care ar putea fi utilizate de Turcia în Siria”, a declarat pentru ziar ministrul de externe Heiko Maas, fără a preciza nici tipul armelor, nici sumele despre care este vorba.

În 2018, Germania a exportat arme în valoare de 243 de milioane de euro în Turcia, reprezentând aproape o treime din exporturile de arme ale țării.

Leave a Comment