Share

Super Bowl 2022: O afacere de circa 1 miliard de dolari

Finala NFL dintre LA Rams și Cincinnati Bengals tocmai a luat sfârșit cu victoria celor din Los Angeles, însă calculele privind veniturile generate de acest eveniment sunt încă în toi.

Fiecare finală a National Football League (NFL) – Super Bowl, este comentată și cântărită, dincolo de meciul în sine, pornind de la prețurile exorbitante ale biletelor, costul amețitor al reclamelor difuzate și, desigur, spectacolul de la pauza dintre sferturile 3 și 4 susținut de vedete mondiale.

Ediția din 2022 a finalei NFL, Super Bowl LVI, a început pe Sofi Stadium din Los Angeles pe când Europa se adâncea în somn și s-a încheiat în zori, după mai bine de patru ore în care fotbalul american s-a îngemănat cu reclamele și spectacolul susținut de Snoop Dogg, Eminem, Dr. Dre, Mary J. Blige şi Kendrick Lamar.

Considerată cel mai important eveniment sportiv anual din Statele Unite, Super Bowl are tot mai puțin de-a face cu sportul în sine. De fapt, dacă ne uităm la durata evenimentului și la procentul din acest timp acoperit de lupta efectivă dintre cele două echipe participante, devine limpede că finala NFL este mai degrabă o afacere de multe sute de milioane de dolari.

Conform CNN, care îl citează pe Tim Calkins, profesor de marketing Northwestern University’s Kellogg School of Management, cele peste 70 de reclame difuzate în timpul transmisiei NBC ar fi generat aproximativ 500 de milioane de dolari. „Și asta, apropo, este doar valoarea din timpul jocului. Se adaugă publicitatea suplimentară difuzată înainte de joc, după joc și toate celelalte oportunități care există pentru așa ceva”, a explicat Tim Calkins.

Calculul profesorului pornește de la anunțul NBC de săptămâna trecută care menționa că toate spațiile publicitare de câte 30 de secunde din timpul Super Bowl au fost vândute și că, pentru unele segmente s-a depășit suma record de 7 milioane de dolari. Dacă vă întrebați cine plătește o sumă atât de mare pentru 30 de secunde de publicitate nu trebuie decât să urmăriți clipurile publicitare care au împânzit internetul și care poartă, mândre, titulatura Super Bowl Ads. Veți găsi nume cunoscute precum Budweiser, General Motors, Kia, Booking.com, Skechers, Walmart, Nissan, Taco Bell, T-Mobille și așa mai departe.

Dacă estimarea de mai sus a lui Tim Calkins vi se pare exagerată, raportul întocmit de compania de cercetări de piață Kantar pentru ediția din 2021 a Super Bowl confirmă suma exorbitantă încasată doar pentru reclamele din timpul evenimentului: 434,6 milioane de dolari.

Pe lângă cele 500 de milioane generate de reclame, Super Bowl înseamnă alte milioane de dolari plătiți de spectatori pentru bilete și locuri de parcare. Conform CNN, un loc de parcare pentru ziua meciului a costat între 275 de dolari și 516 dolari, în timp ce biletele la mâna a doua costau, în medie, 6.500 de dolari.

Cel puțin la fel de important, un studiu realizat pentru zona Inglewood a luat în calcul ca venituri generate comunității locale de Super Bowl LVI o sumă cuprinsă între 23 și 52 de milioane de dolari. Raportat la întreaga zonă Los Angeles, câștigul generat localnicilor de eveniment ajunge la peste 477 milioane de dolari.

Cumulate, sumele din publicitate, bilete, transport, afaceri locale ridică suma generată de ediția din 2022 a Super Bowl la circa 1 miliard de dolari.

Citește și:

Leave a Comment