Share

Stocurile de gaze ale României, între semnale de alarmă și declarații liniștitoare ale ministrului Energiei

În timp ce Anton Anton, ministrul Energiei, susține că statul încearcă să umple depozitele de gaze ale României și justifică astfel creșterea puternică a importurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) atrage atenţia că există riscul ca, la iarnă, să nu poate fi alimentaţi toţi consumatorii.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) atrage atenţia, într-un document, că există riscul ca, la iarnă, să nu poate fi alimentaţi toţi consumatorii de gaze din România, având în vedere că există „suspiciuni rezonabile” că fluxul de gaze din import prin Ucraina va fi redus.

„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, se arată, conform Agerpres, într-un document postat pe site-ul ANRE.

Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din România vorbesc de pericolul ca importurile de gaze să fie periclitate de faptul că acordurile între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019. Până acum, Transgaz afirma, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.

Este demn de amintit și faptul că, în luna iulie, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor legate de importurile tot mai mari de gaze, afirma că „insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condițiile în care prețurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă. Atenția noastră a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la prețuri cât mai bune. Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, față de 1,237 miliarde metri cubi la aceeași dată din anul 2018. Pe de altă parte, stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, față de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze”, explica Anton Anton.

În același context, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a declarat că, până în prezent obligaţia de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă a fost îndeplinită în proporţie de 97%, menţionând că este posibil ca mărirea importului de gaze naturale să fie determinată şi de acest lucru.

El a spus că simpla abrogare a OUG 114 fără a lua în discuţie OUG 19 din 2019 ar însemna că aceasta din urmă rămâne în vigoare şi produce efecte. Întrebat despre creşterea importului de gaze, Chiriţă a precizat că este posibil ca aceasta să aibă legătură şi cu majorarea obligaţiei de înmagazinare a gazelor pentru iarna următoare.

El a precizat că, din perspectiva preţurilor, există informaţii că în Europa centrală şi de est preţurile la gaze naturale „evoluează de la simplu la dublu”.

Chiriţă a explicat că preţul din import a fost mai mic decât preţul concretizat pe bursa din România. Astfel, preţul pe platforma bursei în România a fost rar sub 100 de lei pe megawatt oră, în timp ce în Austria şi Cehia preţul mediu pe platforma bursei a fost sub 11 euro pe megawatt oră, adică mai puţin de 50 lei pe megawatt oră, au explicat reprezentanţii ANRE.

„Preţul din import a fost mai mic decât preţul concretizat la bursa din România”, a mai spus Chiriţă.

Citește și:

Leave a Comment