Secretarul general ONU consideră că descoperirea unui vaccin ar putea fi singurul instrument care ar permite revenirea lumii la normalitate
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, consideră că împotriva Covid-19 „un vaccin sigur şi eficient ar putea fi singurul instrument care ar permite revenirea lumii la un sentiment de «normalitate»”.
Secretarul general ONU speră că un vaccin împotriva noului coronavirus va fi creat până la sfârşitul anului.
Un astfel de vaccin „ar salva milioane de vieţi şi nenumărate miliarde de dolari”, a adăugat Guterres în timpul unei videoconferinţe cu cele aproximativ cincizeci de ţări africane membre ale ONU. El a pledat pentru o accelerare a dezvoltării sale şi pentru accesibilitatea acestuia. Trebuie să fie „universal” şi „să ajute la controlul pandemiei”, a mai precizat Guterres.
„Avem nevoie de un efort ambiţios pentru a garanta (…) o abordare armonizată, integrată şi optimizată pentru a maximiza viteza şi scara necesare pentru implementarea universală a unui astfel de vaccin până la sfârşitul anului 2020”, a subliniat secretarul general al ONU.
Antonio Guterres a declarat că apelul său din 25 martie vizând donarea a două miliarde de dolari pentru un plan umanitar de amploare al ONU ca răspuns la pandemie a reuşit să conducă la strângerea, până în prezent, a „aproximativ 20%” din această sumă.
Datorită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ONU a reuşit să aprovizioneze 47 de state africane cu teste pentru Covid-19, a menţionat secretarul general al organizaţiei.
Totodată, Guterres a salutat eforturile mai multor guverne africane de atenuare a consecinţelor pandemiei, citând Uganda, unde autorităţile au amânat un impozit pentru a sprijini companiile, Namibia, care oferă venituri de urgenţă pentru muncitorii care şi-au pierdut locul de muncă, Capul Verde care acordă ajutor alimentar sau Egiptul care a redus impozitarea industriilor.
Fundaţia condusă de Bill Gates cere colaborare internațională pentru crearea unui vaccin
Și Fundația deținută de Bill şi Melinda Gates consideră că vaccinul este singura soluție în prezent. Și, tocmai de aceea, oficialii acesteia fac apel la o colaborarea internaţională în scopul creării unui vaccin pentru Covid-19 şi distribuirii lui în întreaga lume. Pentru acest scop, Fundația a donat 150 de milioane de dolari.
„Când luptaţi cu un nou agent patogen precum Covid-19 şi veţi găsi un vaccin care să funcţioneze, veţi avea nevoie de miliarde de doze”, a declarat Mark Suzman, directorul executiv al fundaţiei.
„Există şapte miliarde de oameni pe planetă şi va trebui să vaccinăm practic toată lumea, dar nu avem capacităţile de producţie”, a adăugat el.
Cu peste o sută de încercări de creare a unui vaccin în derulare, „avem nevoie de grupuri internaţionale care să urmărească aceste eforturi, să le găsească pe cele mai susceptibile de succes şi să înceapă planificarea producţiei foarte devreme”, a spus Suzman.
În opinia sa, guvernele ar trebui „să îşi unească eforturile şi banii” pentru a face vaccinurile accesibile cât mai multor persoane, o campanie globală care ar urma să coste „câteva miliarde de dolari”.
Comisia Europeană va organiza pe 4 mai o conferinţă internaţională destinată strângerii de fonduri pentru găsirea unui vaccin şi a tratamentului pentru noul coronavirus.
Mark Suzman s-a declarat „rezonabil de optimist” în privinţa creării unuia sau a două vaccinuri eficiente în termen de 12 până la 18 luni, „cu posibilitatea de a fi mai aproape de termenul de 12 luni”.
Fundaţia a anunţat o contribuţie de 150 de milioane de dolari pentru finanţarea dezvoltării diagnosticării, tratării şi vaccinării, precum şi întăririi sistemelor de sănătate în Africa subsahariană, sudul Asiei, Haiti şi Yemen, unde epidemia ar putea face ravagii. Această donaţie se adaugă celei de 100 de milioane de dolari, acordată la începutul lunii februarie.
Fundaţia umanitară patronată de Bill şi Melinda Gates este al doilea cel mai mare contribuabil în termeni absoluţi după SUA, şi cel mai mare donator privat, la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).