Share

Șantierul naval Constanța e pe val: tancul petrolier Histria Atlas a primit botezul mării

Histria Atlas, prima navă din noua serie de 41.000 tdw aflată în construcţie în şantierul naval, a fost botezată la Constanța. Și la Mangalia se află în dezvoltare vase de lux pentru croaziere, ambarcaţiuni de mare capacitate pentru exploataţii petroliere şi nave de transport maritim.

Cele două mari șantiere navale românești de la malul Mării Negre sunt în plin proces de realizare a unor nave de diferite dimensiuni rezultate din contracte ferme și profitabile. Ieri a avut loc la Constanța ceremonia de botez a tancului de produse petroliere şi chimice Histria Atlas, primul din noua serie de nave de 41.000 tdw aflate în construcţie în şantier. Noul proiect de tanc ecoMaxMR1 ce va fi construit de acum la Constanța a fost dezvoltat în colaborare cu proiectanţi navali germani şi reprezintă o generaţie modernă de tancuri pentru transportul produselor chimice şi petroliere, ce stabileşte, conform oficialilor șantierului, „noi standarde în ceea ce priveşte atât eficienţa energetică cât şi flexibilitatea comercială”.

„Cel mai recent proiect al nostru este un tanc de 41.000 tdw pentru produse petroliere şi produse chimice, care beneficiază de o capacitate mare de încărcare de 49.500 mc.”, au declarat oficialii constănțeni. Nava are un consum redus de combustibil rezultat dintr-o integrare eficientă a formelor corpului navei, a motorului principal, a elicei şi a cârmei. Tancul este proiectat pentru un profil operaţional care vizează porturi cu adâncimi restrictive, având o lungime totala de 180 de metri şi un pescaj de 11,2 metri.

„Din generaţia anterioară am reuşit să livrăm 21 de nave de acelaşi tip, ceea ce a fost o performanţă deosebită. A fost o serie de succes. Sperăm ca această serie, cu noua generaţie, să ne apropiem de performanţele trecute. Obiectivul nostru este de a oferi clienţilor noştri o soluţie rentabilă de transport de marfă, cu un design inovator bazat pe experienţa acumulata în construcţia şi exploatarea a peste 21 de tancuri pentru produse petroliere şi chimice”, a declarat Radu Rusen, directorul Șantierului Naval Constanța.

Noi proiecte și la Mangalia

Conform ministerului Economiei, la Mangalia vor fi construite vase de lux pentru croaziere, ambarcaţiuni de mare capacitate pentru exploataţii petroliere şi nave de transport maritim, după ce au fost semnate contracte majore axate pe toate cele trei sectoare de activitate ale şantierului naval.

„Contractele majore recent semnate vor permite ca la şantierul naval Mangalia să fie continuată lunga tradiţie a construcţiilor navale în Marea Neagră. Sunt şase luni de când şantierul beneficiază de reţeaua internaţională de vânzări Damen, iar atragerea noilor contracte va permite ca şantierul să funcţioneze la capacitate maximă încă din această vară. Noile contracte sunt axate pe toate cele trei sectoare de activitate ale şantierului din Mangalia: nave de croazieră, nave destinate transportului de pasageri şi nave offshore”, au anunțat oficialii ministerului Economiei.

Unul dintre aceste noi proiecte este o navă de croazieră – un megaiaht de 155 de metri pentru călătorii de lux în întreaga lume. Contractul a fost semnat cu SeaDream Yacht Club din Norvegia, marcând astfel intrarea grupului Damen pe piaţa vaselor de croazieră. Iahtul va fi construit în întregime la şantierul Naval Damen Mangalia.

Tot în Şantierul Naval Damen Mangalia, muncitorii români vor construi vase de transport şi o navă complexă pentru exploataţii offshore, cu o capacitate de încărcare de peste 10.000 de tone (10.000 TDW).

„Putem spune că Şantierul Naval Damen Mangalia îşi reîncepe activitatea şi va produce nave de mari dimensiuni în cel mai mare şantier naval din Europa. Economia României are de câştigat. Este o nouă etapă în construcţia navală din România. Parteneriatul dintre România şi grupul Damen aduce beneficii pentru ambele părţi, continuând o lungă tradiţie a construcţiilor navale în Marea Neagră! Sunt create locuri de muncă, oportunităţi şi perspective pentru viitorii investitori şi furnizori”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Pentru a-şi îndeplini contractele recent semnate, șantierul din Mangalia are nevoie de forță de muncă. Când grupul Damen a preluat conducerea operaţională, în șantier erau 1.700 de angajaţi. Acest număr a crescut în mod constant şi este de aşteptat să se ajungă la aproximativ 2.500 de angajaţi până la sfârşitul anului. Pe lângă creşterea directă a forţei de muncă, activităţile şantierului au un efect pozitiv asupra activităţilor furnizorilor Şantierului Damen Mangalia, stimulând astfel numeroase oportunităţi indirecte de angajare.

Grupul Damen are deja o experienţă bogată în România. În portofoilul său a intrat în anul 1999 Şantierul Naval Galaţi. De la deschiderea porţilor sale în 1893, acest şantier a livrat peste 1.300 de nave, 400 dintre acestea fiind construite de la preluarea şantierului de către Grupul Damen. Şantierul continuă să livreze circa 20 de nave în fiecare an şi asigură angajarea directă a aproximativ 2.500 de persoane.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment