Share

Romgaz a finalizat tranzacția cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

Romgaz S.A a finalizat achiziția acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited cu privire la proiectul Neptun Deep. Valoarea cotractului este de peste 1 miliard de dolari.

S.N.G.N Romgaz S.A anunță finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Tranzacția finalizată astăzi, 1 august 2022, a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A și vânzători.

Toate condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract.

Preţul de achiziţie care va fi achitat de către Romgaz pentru contravaloarea tuturor acţiunilor emise este de peste 1 miliard de dolari.

„Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție”, a declarat Aristotel Jude, directorul general al ROMGAZ S.A.

De asemenea, Răzvan Popescu, directorul economic al ROMGAZ S.A, consideră că „tranzacția reprezintă o investiție importantă, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a companiei la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a aprobat pe 10 decembrie 2021 tranzacția de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, iar pe 28 aprilie 2022, încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Citește și:

Leave a Comment