Share

România este, de astăzi, „zonă galbenă” pe harta răspândirii coronavirusului

Începând de astăzi, România a intrat pe harta „zonelor galbene” având peste 500 de persoane raportate ca fiind infectate cu noul coronavirus.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19 (coronavirus).

Dintre persoanele infectate, 73 au fost declarate vindecate şi externate – 51 la Timişoara, 17 la Bucureşti, 3 la Craiova, câte una la Iaşi şi Constanţa.

De la ultima informare transmisă, au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire. Până astăzi la prânz, 4 persoane diagnosticate cu infecţie cu Covid-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Suceava, au decedat.

Cea de-a parta persoană decedată este o femeie de 72 de ani care era internată din 21 martie în Spitalul Judeţean Suceava, cu afecţiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare), fără context epidemiologic (nu are istoric de călătorie, nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv).

Potrivit sursei citate, la ATI, în acest moment, sunt internaţi 15 pacienţi, dintre care 7 în stare gravă.

Pacienţii recent confirmaţi cu infecţie au vârsta cuprinsă între 5 ani şi 76 de ani, a precizat GCS.

Trebuie știu că, toți cetățenii care vin din ţări care au peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus trebuie să stea în izolare în statul către care s-au deplasat timp de 14 zile.

Pe site-ul INSP a fost publicată lista actualizată cu aceste ţări. Ele sunt: Arabia Saudită, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Chile, Coreea de Sud – partea ţării unde nu este instituită carantina, Danemarca, Ecuador, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Indonezia, Irlanda, Islanda, Israel, Japonia, Marea Britanie, Malaezia, Norvegia, Olanda, Pakistan, Polonia, Portugalia, Republica Populară Chineză – zona în care nu este instituită carantina, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Turcia.

Statele care sunt marcate ca „zone roşii” şi pentru care se impune carantina sunt: Republica Populară Chineză – regiunea Hubei, Italia – întreaga ţară, Coreea de Sud – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ) şi Iran – întreaga ţară.

141 de dosare penale

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat tot astăzi că un număr de 141 de dosare penale au fost întocmite până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod penal.

Totodată, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat 665 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

„De asemenea, cu ocazia formalităţilor de intrare în ţară, Poliţia de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 326 Cod penal”, adaugă sursa citată.

Un număr de 118 persoane au fost plasate în carantină instituţionalizată, de la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, pentru că nu au respectat perioada de autoizolare.

De asemenea, două persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Leave a Comment